ΤΟΠΙΚΑ

Διαχείριση νερού ως κοινωνικό αγαθό

διαχείριση-νερού-ως-κοινωνικό-αγαθό-151839

«Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες και να καταργηθούν τα χαράτσια επανασύνδεσης», ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει, «η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στο εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, προχωρώντας στη διακοπή 85 παροχών για οφειλές πάνω από 70 €. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή της, ετοιμάζεται να κάνει διακοπές νερού σε 300 δήθεν «κακοπληρωτές» την εβδομάδα, από τους περίπου 1.000 που δεν έχουν να πληρώσουν το νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία συνταξιούχου, ύστερα και από την καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, για να επανασυνδεθεί η υδροδότηση στην κατοικία του και την κατοικία της γερόντισσας μητέρας του, αναγκάστηκε να πληρώσει, εκτός των οφειλών για το νερό, επιπλέον «πρόστιμο», για εγγύηση και επανασύνδεση, 109 €.

Η αντιλαϊκή στάση της δημοτικής αρχής Βόλου δεν αποτελεί ούτε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία ούτε είναι τυχαία! Ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ε.Ε., που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, περί υπολογισμού και του περιβαλλοντικού κόστους του νερού, με ευθύνη και καθοδήγηση από τη δημοτική αρχή Βόλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δείχνουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις στην τιμολόγηση του νερού.

Η ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου, και με βάση αυτά “οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, θα προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους”.

Να γιατί η δημοτική αρχή Βόλου προσφέρει άριστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, το συνολικό λογαριασμό “κόστους” του νερού και των έργων, που έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το ΚΚΕ επιμένει πως «διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου