ΤΟΠΙΚΑ

«Προβλήματα στην καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων από το θεσμό της νομικής βοήθειας»

προβλήματα-στην-καταβολή-των-αμοιβώ-153247

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα προβλήματα στην καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων από το θεσμό της νομικής βοήθειας κατέθεσαν στην Βουλή 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

“Ο θεσμός της νομικής βοήθειας αφορά στην συνδρομή σε δικαστικές υποθέσεις πολιτών, οι οποίοι διαβιούν με χαμηλά εισοδήματα και αποτελεί μία ουσιαστική διασφάλιση της ισότητας απέναντι στο Νόμο, αλλά και της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στη δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι που παρέχουν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, ορίζονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους κάθε περιοχής, με διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν την ορθολογική ανάθεση αυτών των καθηκόντων και τη διαφάνεια.

Εντούτοις, οι δικηγόροι οι οποίοι αναλαμβάνουν υποθέσεις στα πλαίσια της νομικής βοήθειας αντιμετωπίζουν ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα, αφενός, την καθυστέρηση της καταβολής των αμοιβών που προβλέπονται και αφετέρου, την επιφόρτιση των δικαστηρίων με έναν όγκο διεκπεραιωτικών διαδικασιών, που επιβαρύνουν τη συνολική διοικητική λειτουργία της δικαιοσύνης. Ιδιαίτερο πρόβλημα, επίσης, αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι εκείνοι που είχαν αναλάβει υποθέσεις νομικής βοήθειας και ενώ παρείχαν τις υπηρεσίες τους, στη συνέχεια είτε διορίστηκαν σε υπηρεσίες του δημοσίου, είτε επέτυχαν την εισαγωγή τους στο δικαστικό σώμα, είτε σταμάτησαν να ασκούν τη δικηγορία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν πλέον παραστατικά πληρωμής. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν αρκετούς δικηγόρους σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για υποθέσεις τριετίας και πλέον.

Επειδή, η νομική βοήθεια αποτελεί σημαντικό θεσμό της δικαιοσύνης, ο οποίος στέκεται δίπλα στον πολίτη.

Επειδή, η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση της καταβολής των αμοιβών των δικηγόρων, οι οποίοι αναλαμβάνουν υποθέσεις στα πλαίσια της νομικής βοήθειας, οδηγεί στην αποθάρρυνση της συμμετοχής των δικηγόρων και τελικά στην υποβάθμιση του θεσμού.

Επειδή, οι δικηγόροι που παρέχουν νομική βοήθεια πρέπει να λαμβάνουν σε εύλογο χρόνο την αμοιβή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να διευκολύνει τις διαδικασίες πληρωμής των δικηγόρων, ώστε να αποτελεί κίνητρο η παραμονή και η ανάληψη καθηκόντων στο κομμάτι της νομικής βοήθειας;

– Πως προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα των αμοιβών των δικηγόρων που είχαν αναλάβει υποθέσεις νομικής βοήθειας και μετά διορίστηκαν στο δημόσιο ή επέτυχαν την εισαγωγή τους στο δικαστικό σώμα, ή για οποιοδήποτε λόγο σταματήσαν να ασκούν την ενεργό δικηγορία;”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου