ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε χρόνια λειτουργίας για το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΡΟΥΣ»

πέντε-χρόνια-λειτουργίας-για-το-κέντρ-153744

Eκδήλωση για τον εορτασμό των πέντε χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΡΟΥΣ» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Αχίλλειον».

Κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της Rossotrudnichestvo, περισσότεροι από 500 μαθητές του Κέντρου έλαβαν κρατικά πιστοποιητικά γνώσης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας που χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας, ενώ τρεις από τους αποφοίτους σπουδάζουν ήδη στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μαθητές επισκέπτονται τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, λαμβάνοντας μέρος σε θερινά προγράμματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας ώστε να συμμετάσχουν με επιτυχία στις εξετάσεις.

Επίσης, τακτικά διοργανώνονται από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΡΟΥΣ» θεματικές λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, με σκοπό το ελληνικό κοινό να έρθει σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα «Αφιέρωμα στον Λέρμοντοβ» και «Αφιέρωμα στον Τσέχοφ», καθώς και μια βραδιά αφιερωμένη στη νίκη του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η βραδιά αφιερωμένη στην «85η επέτειο γέννησης του συγγραφέα Α.Ι. Πριστάβκιν». Υποτροφία στο όνομα του Α. Ι. Πριστάβκιν για το έτος 2015 χορηγήθηκε στον καλύτερο μαθητή του Κέντρου, τον Καραγκούνη Απόστολο. Αναφορά στην εκδήλωση αυτή έγινε από τη «Ρωσική Εφημερίδα».

Στην εκδήλωση της 12ης Ιανουαρίου, οι σπουδαστές παρέλαβαν τα πιστοποιητικά γνώσης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας. Επίσης, προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές των δραστηριοτήτων του Κέντρου.

Η εκδήλωση υπήρξε ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην πολιτιστική ζωή της πόλης και παρουσιάστηκε στα τοπικά ΜΜΕ. Στη τελετή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της θρησκευτικής και πολιτιστικής κοινότητας της Θεσσαλίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε η επιστολή του γενικού πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Αλεξάντρ Πετρόβιτς Στσερμπακόβ, με την οποία ευχαρίστησε την κ. Ίντα Μπαλαμπανίδη για τη συμβολή της στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, αλλά και στη σύσφιξη των παραδοσιακών φιλικών ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Εκ μέρους της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, παραβρέθηκε ο π. Θεόδωρος Μπαντάκας, ιερέας του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΡΟΥΣ», στη γνωριμία της κοινωνίας του Βόλου με τον ρωσικό λαό, τα ήθη και τα έθιμά του.

Στις ομιλίες τους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης και η πρόεδρος του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ευεργέτες του 21ου αιώνα» κ. Μαρίνα Πριστάβκινα-Βαλασά τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ελλάδα είναι ενωμένες με μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, με μακραίωνες πολιτιστικές και Ορθόδοξες σχέσεις. Επιπλέον, η κ. Μαρίνα Πριστάβκινα-Βαλασά ανακοίνωσε επίσης ότι για δεύτερη φορά θα απονείμει την υποτροφία «Α. Ι. Πριστάβκιν» σε σπουδαστή του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας «ΡΟΥΣ», που θα πρωτεύσει στις εξετάσεις του επιπέδου A1 το καλοκαίρι του 2018.

Τέλος, η διευθύντρια του ΟΑΕΔ και απόφοιτη του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ κ. Μαρία Κοντογιάννη αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό της κ. Μπαλαμπανίδη, η οποία μέσα από ένα διευρυμένο εκπαιδευτικό σύστημα επικεντρώνεται, εκτός από την εκμάθηση της γλώσσας, και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των σπουδαστών με την εξοικείωσή τους με τη ρωσική λογοτεχνία και κουλτούρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου