ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση Δήμου Βόλου σε Σ. Σαβελίδη για το Σχολικό Συμβούλιο. Απάντηση Σαβελίδη

επίθεση-δήμου-βόλου-σε-σ-σαβελίδη-για-τ-158679

Από τον Δήμο Βόλου με αφορμή την διοργάνωση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Σχολικού Συμβουλίου στο οποίο μαθητές θα συνομιλήσουν με πολιτικούς και εκπροσώπους φορέων που έχουν προσκληθεί, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Πριν καν συγκληθεί η πολιτικο-κομματική φιέστα, με αποκλειστική ευθύνη του γνωστού για τις επιδιώξεις του, Σαββελίδη, που δήθεν αφορά τα προβλήματα της Παιδείας και των μαθητών, η όλη διαδικασία, όπως ο διοργανωτής συνομολογεί, εξελίχθηκε σε μια χωρίς προηγούμενο φαρσοκωμωδία που ακυρώνει και εξαφανίζει και το παραμικρό ίχνος σοβαρότητας και υπευθυνότητας και ως εκ τούτου καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη συμμετοχής μας σε αυτή.

Το θέμα που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί, με πρόδηλη ιδιοτέλεια, ο γνωστός, πια, στην κοινωνία για τις στοχεύσεις του υπηρεσιακός παράγων, είναι εξόχως σοβαρό και ευαίσθητο, αφού αφορά το μέλλον των παιδιών μας, και συνεπώς δεν μπορούμε με τη συμμετοχή μας να νομιμοποιήσουμε την μετατροπή του σε ένα πεδίο όπου διάφοροι αμετροεπείς και μωροφιλόδοξοι θα διαγκωνίζονται σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των μαθητών και υπέρ των απαράδεκτων και χωρίς αντιστοίχιση στην κοινωνική πραγματικότητα επιδιώξεών τους.

Θα ήμασταν πρόθυμοι να παρακολουθήσουμε μια συνάντηση με θέμα «η κοινωνία αφουγκράζεται τον Σαββελίδη» που ασφαλώς θα είναι πιο ψυχαγωγική και διασκεδαστική και από επιθεώρηση του Σεφερλή, αλλά επειδή αναφερόμαστε στα παιδιά μας ο κ. Διευθυντής θα πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντά του, που αφορούν το εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο έργο της διαπαιδαγώγησης τους. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά άλλων και ασφαλώς όχι δική του.

Τον ενημερώνουμε δε ότι στην περίπτωση, που δυστυχώς δεν φαντάζει πολύ πιθανή, που θελήσει να ασχοληθεί με την ουσιαστική πλευρά των καθηκόντων του, ο Δήμος Βόλου, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν τα διδακτήρια και καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες, διαθέτει χώρους φιλοξενίας όλων των εκδηλώσεων. Δεν χρειάζεται να αναζητεί στέγη αλλού και έτσι να γίνεται και μαρτυριάρης…”.

Απάντηση του Σωκράτη Σαβελίδη

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Δήμου Βόλου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρει τα εξής:

“O Μπέρτραντ Ράσελ αναφέρει ότι «Κάθε πρόοδος στον πολιτισμό έχει αποκηρυχθεί σαν αφύσικη όταν ήταν νέα». Πράγματι, το κοινό σχολικό συμβούλιο της Παρασκευής, η δράση «Η Πολιτεία Αφουγκράζεται του Μαθητές» είναι κάτι νέο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο στα εκπαιδευτικά πράγματα της περιοχής μας και όχι μόνο. Είναι μια μαθητική εκδήλωση τόσο νέα. Είναι μια δράση η οποία ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία και η κοινωνία ανοίγεται για ν’ αφουγκραστεί τους μαθητές του σχολείου, ν’ ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια της ώστε να δει τα προβλήματα τις απόψεις και τις προτάσεις των νέων μας όπως αυτοί θα τις εκφράσουν, όπως αυτοί θα τις εισηγηθούν. Είναι νέα στο περιεχόμενο, είναι νέα στους εισηγητές, είναι νέα στους σκοπούς και τους στόχους. Την Παρασκευή, η κοινωνία θα αφουγκραστεί τους νέους της, θ’ αφουγκραστεί τους μαθητές της. Την Παρασκευή, θα είναι παρόντες, απ’ όσους προσκλήθηκαν, μόνο εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά γι αυτούς τους νέους. Θα είναι παρόντες όσοι μπορούν και κυρίως όσοι θέλουν να κάνουν κάτι γι αυτούς. Θα είναι παρόντες όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ’ αυτούς.

Γνωρίζοντας τα λόγια του Μπέρτραντ Ράσελ ήμασταν σίγουροι ότι κάποιοι θα αποκήρυσσαν ως αφύσικη την πρωτοβουλία αυτή. Ήμασταν σίγουροι ότι δε θα το έπρατταν ευθέως αλλά μικροπρεπώς, ίσως επειδή στην ουσία απεχθάνονται το νέο, το προοδευτικό το δημοκρατικό, το δημιουργικό, το φέρελπι.

Με βάση τα παραπάνω τονίζουμε ότι οι μαθητές μας, τα σχολειά, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν τη δράση. Οι πολιτειακοί θεσμοί που προσκλήθηκαν, που θέλουν και μπορούν θα είναι εκεί. Οι γονείς θα είναι εκεί. Τα στελέχη της εκπαίδευσης θα είναι εκεί. Όλοι όσοι μπορούν να αποδεχτούν την πρόοδο, τον πολιτισμό, το νέο και το ελπιδοφόρο θα είναι εκεί. Κι όλοι μαζί θα επιχειρήσουν για ένα καλύτερο αύριο”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου