ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

στο-προσκήνιο-η-οπλοκατοχή-στις-ηπα-851206

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Βιρτζίνια μπροστά στο μακελειό που αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει να εξετάσει τους χειρισμούς των Αρχών. Καθηγήτρια δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει τους αρμοδίους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου για τη συμπεριφορά του δράστη. Ανησυχία για ρατσιστικές αντιδράσεις…
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου πως ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει ενδελεχώς τους χειρισμούς των Αρχών στην πρωτοφανή αυτή για τα χρονικά των ΗΠΑ τραγωδία. Η έρευνα θα αρχίσει άμεσα μπροστά στο κύμα των επικρίσεων για την καθυστέρηση των Αρχών να ενημερώσουν για την παρουσία ενόπλου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις με διαφορά δύο ωρών και κατά τα φαινόμενα διαπράχθηκε από το ίδιο πρόσωπο, τον 23χρονο φοιτητή νοτιοκορεάτικης καταγωγής Τσο Σεούνγκ-χούι 23, ο οποίος εν συνεχεία αυτοκτόνησε. Το δράμα ξεκίνησε στις 7:15 το πρωί, τοπική ώρα, σε μια φοιτητική εστία και έληξε αργότερα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Οι γονείς των τραγικών θυμάτων αναζητούν με οδύνη και οργή απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί δεν μπόρεσε η αστυνομία του πανεπιστημίου να αποτρέψει το μακελειό δεδομένου ότι η μεγάλη σφαγή έγινε δύο ολόκληρες ώρες μετά την αρχική δολοφονία δύο φοιτητών στους κοιτώνες.
Οι φοιτητές ρωτούν γιατί το πανεπιστήμιο δεν εκκενώθηκε άμεσα, γιατί δεν υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις μετά το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο πυροβολήθηκαν δύο άτομα…
Ο κυβερνήτης Κέιν διαβεβαιώνει πως η έρευνα θα είναι εις βάθος, όμως ζητά να μην εξάγονται πρόωρα συμπεράσματα λέγοντας ότι «δεν τρέφει τίποτε άλλο από απέχθεια για εκείνους που χρησιμοποιούν την τραγωδία για πολιτικό όφελος», αναφέρει σχετικά το BBC.
Ενδιαφέρον προκαλεί ταυτόχρονα η αποκάλυψη καθηγήτριας ότι είχε προειδοποιήσει τους αρμοδίους του Πανεπιστημίου για την συμπεριφορά του 23χρονου Τσο Σεούνγκ-χούι. Η πρώην πρόεδρος του τμήματος Αγγλικής φιλολογίας Λουσίντα Ρόι δηλώνει πως πολλά από τα κείμενά του φοιτητή, που περιγράφεται ως μοναχικός και εσωστρεφής, ήταν ανησυχητικά.
Μιλώντας στο CNN ανέφερε πως η ίδια είχε κατ επανάληψη μιλήσει στους αρμοδίους από τα τέλη του 2005 και θεωρεί πως οι προειδοποιήσεις της έπρεπε να έχουν ληφθεί πιο σοβαρά. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, επισημαίνει το BBC.

«Παγωμένη» η Βιρτζίνια
Φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και ολόκληρη η Βιρτζίνια παραμένουν σοκαρισμένοι μπροστά στην πιο μαζική δολοφονία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα στοιχεία των 32 θυμάτων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, όμως ο πρώτος απολογισμός δείχνει ότι προέρχονταν από κάθε γωνιά της γης.
Ένας Ισραηλινός καθηγητής, δύο Λιβανέζοι φοιτητές, ένας Ινδός καθηγητής, ένας Περουβιανός σπουδαστής, μία Καναδή δασκάλα…
Η Ένωση Φιλίας με το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι ο 76χρονος Ισραηλινός καθηγητής Λίβιου Λιμπρέσκου, ρουμανικής καταγωγής, επιζήσας του Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο καθηγητής έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να κλείσει την πόρτα της αίθουσας όπου παρέδιδε μάθημα, προσπαθώντας να αποτρέψει την είσοδο του ενόπλου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους ζήτησε από τους φοιτητές και από το προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια να στραφούν στα «αποθέματα δύναμης» της κοινότητας τους μετά τα δραματικά γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη.
«Είναι μία ημέρα θλίψης για όλο το έθνος» δήλωσε σε συγκέντρωση χιλιάδων φοιτητών, μελών του διδακτικού προσωπικού και μελών των οικογενειών των θυμάτων. «Ελπίζω να γνωρίζετε ότι όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα σας σκέπτονται και ζητούν από το Θεό να δώσει παρηγοριά σε όλους αυτούς που έχασαν τους δικούς τους» είπε.
Ανησυχία για ρατσιστικές αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, στη Νότιο Κορέα ο πρόεδρος Ρο Μου-χιουν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης. Αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η καταγωγή του δράστη ενδεχομένως προκαλέσει αντιδράσεις ρατσιστικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, όπου οι Νοτιοκορεάτες αποτελούν περίπου το 15% των ξένων φοιτητών.
Εκπρόσωπος του Ρο Μου-χιουν εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός ότι ο δολοφόνος ήταν Νοτιοκορεάτης και μετέφερε τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρο τον αμερικανικό λαό.

Η οπλοκατοχή
Το χειρότερο μακελειό που έχει σημειωθεί ποτέ σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της οπλοκατοχής της Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιδίως ο γαλλικός Τύπος συνδέει άμεσα το μακελειό με το νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή. Στρέφεται εναντίον του λόμπι των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ και επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλεί η χαλαρή νομοθεσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων στη χώρα.
Η συντηρητική Le Figaro επισημαίνει ότι η πλήρης ελευθερία στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, όπου φονικά εργαλεία είναι προσβάσιμα από όλους, είναι «ακατανόητη». Η κεντρώα Le Monde κατακρίνει τον Μπους, διότι θεωρεί «τη σφαγή του Μπλάκσμπεργκ ως τίποτε άλλο πέρα από την τραγική παρεκτροπή ενός ατόμου». Για τον Μπους, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν τίθεται θέμα όπλων στις ΗΠΑ».
Η εφημερίδα La Croix, η οποία εκφράζει απόψεις της καθολικής εκκλησίας, στηλιτεύει το ότι η κυρίαρχη άποψη στις ΗΠΑ είναι πως τα όπλα επιτρέπουν στον πολίτη να αμυνθεί και το επιχείρημα ότι δυστυχώς «οι φοιτητές στη Βιρτζίνια δεν είχαν και αυτοί όπλα για να αντιμετωπίσουν την επίθεση!».
Η Parisien σημειώνει ότι οι υποστηρικτές της θέσπισης αυστηρότερου νομικού πλαισίου όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ «παραμένουν σιωπηλοί».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου