Τα μήλα, σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας

Τελευταία ενημέρωση: 2018-01-14, 15:45:48
Τα μήλα, σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας

Εκδήλωση για τη γεωργική καλλιέργεια και την παγκόσμια υγεία, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Το μήλο ως σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας θα επιχειρήσει να καταδείξει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για την γεωργική καλλιέργεια και τη σύνδεσή της με την ανθρώπινη υγεία.

«Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου και το φάρμακό μου είναι η τροφή μου», έλεγε σύμφωνα με την ελληνική γραμματεία ο Ιπποκράτης, στοχαστής και θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.

Η γεωργική καλλιέργεια μαζί με την κτηνοτροφία και την αλιεία, εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελούν τις δομικές διαδικασίες ανάπτυξης του ανθρώπινου πληθυσμού και πολιτισμού, από τότε που οι άνθρωποι σταμάτησαν να είναι αποκλειστικά κυνηγοί ή συλλέκτες της τροφής τους. Μέχρι και τον 20ό αιώνα, η γεωργική καλλιέργεια ανά τον κόσμο εξελισσόταν με βάση αρχέγονες μεθόδους, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκατονταετίας, η τεχνολογία και η γενικότερη ανάπτυξη των επιστημών, άλλαξαν τη μορφή της γεωργικής καλλιέργειας. Έλυσαν προβλήματα που ταλάνιζαν τον αγροτικό κόσμο, όπως οι απώλειες παραγωγής και κυρίως πολλαπλασίασαν θεαματικά τις διαθέσιμες τροφές, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της επάρκειας προϊόντων για τη θρέψη των ανθρώπων. Παρότι σήμερα, το πρόβλημα του υποσιτισμού μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Αφρική, οι παγκόσμιες παραγωγικές δυνατότητες συνολικά, επαρκούν για να τραφούν οι άνθρωποι.

Το νέο μεγάλο στοίχημα ωστόσο, για τον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο τουλάχιστον, δεν είναι πλέον η επαρκής παραγωγή, αλλά η ποιοτική παραγωγή τροφής. Είναι επιστημονικά αποδεκτό και αποδεδειγμένο, ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, όπως επίσης αντιθέτως η «κακή» διατροφή είναι υπεύθυνη για αρκετές παθογένειες του ανθρώπινου οργανισμού, συνεπώς και για αυξημένες ανάγκες σε παροχές περίθαλψης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ως η μακροβιότερη αγροτική συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, βαδίζοντας πλέον στον 102ο χρόνο διαρκούς λειτουργίας, διοργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την παραγωγή προϊόντων διατροφής που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της παγκόσμιας υγείας του πληθυσμού.

Η εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Γεωργικές Καλλιέργειες και Παγκόσμια Υγεία», έχει τίτλο «Από την Παραγωγή Προϊόντων Διατροφής στη Παραγωγή Προϊόντων Υγείας». Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στις 6μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος».

Κεντρικοί Ομιλητές είναι οι καθηγητές Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, καρδιολόγος – πνευμονολόγος και Νίκος Κατσαρός χημικός – πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Η επιλογή της διοργάνωσης σχετίζεται με το σύνολο των καλλιεργητικών επιλογών του Συνεταιρισμού. Όλα τα φρούτα και οι καρποί που διακινεί, είναι αποκλειστικά ολοκληρωμένης ή και βιολογικής καλλιέργειας. Η Οργάνωση έχει αναπτύξει συστήματα με σύγχρονες μεθόδους, ώστε να εφαρμόζονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις φυτοπροστασίας. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι που αναπτύσσονται κινούνται επίσης στον άξονα της στόχευσης για επίτευξη παραγωγής με ελάχιστα έως μηδενικά υπολείμματα και διατίθενται όλες οι σύγχρονες πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν ότι τα μήλα και τα υπόλοιπα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, είναι ποιοτικά και ασφαλή για τους καταναλωτές. Η ελληνική λαϊκή παράδοση άλλωστε, έχει κατατάξει τα μήλα ως σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας, με τη γνωστή παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, και με σταθερή προσήλωση στην «καλλιέργεια συνειδήσεων» για κατανάλωση προϊόντων υγιεινής διατροφής, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ανέλαβε τη διοργάνωση εκδήλωσης στη Ζαγορά, κατόπιν επικοινωνίας του καρδιολόγου - πνευμονολόγου κ. Ανδρέα Γιαννουλόπουλου με την Οργάνωση, επιστήμονα που δραστηριοποιείται μαζί με άλλους συναδέλφους του στη κινητοποίηση του πληθυσμού για τη διεκδίκηση ποιοτικής για τον ανθρώπινο οργανισμό διατροφής που παράγεται στις παγκόσμιες γεωργικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Γιαννουλόπουλος και ο κύριος Κατσαρός, όπως δηλώνουν, ανήκουν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο επιστημονικό κίνημα που πιστεύει ότι φροντίδα των επιστημόνων πρέπει να είναι η πρόληψη διατήρησης της καλής υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι η ανάπτυξη μεθόδων θεραπείας μετά την ανάπτυξη της νοσηρότητας. Κύριος παράγοντας στην επιστημονική τους θεώρηση είναι η δημιουργία συνθηκών για διακίνηση προϊόντων διατροφής, που θα συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία και όχι απλά στη θρέψη. Σημαντικό σημείο θεωρούν τον ειδικό ρόλο των γεωργών για υγιεινή παραγωγή.

Κοινός τόπος του Συνεταιρισμού και των ομιλητών είναι η προστασία των ίδιων των παραγωγών, των καταναλωτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, με τους αγρότες - καλλιεργητές να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=