ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστές: «Είμαστε αφύλακτοι»

δικαστές-είμαστε-αφύλακτοι-163459

«Είμαστε αφύλακτοι»: Κραυγή αγωνίας από δικαστές του Βόλου, μετά το νέο κρούσμα επίθεσης στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου την περασμένη Κυριακή, οπότε και άγνωστοι πέταξαν μπογιές, «μαυρίζοντας» την πρόσοψη του διατηρητέου κτιρίου. Στους διαδρόμους των δικαστηρίων, το ζήτημα της στοχοποίησης του δικαστικού μεγάρου και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας μονοπωλούν τις συζητήσεις. Στον απόηχο της νέας επίθεσης, οι δικαστές ετοιμάζονται να απευθύνουν υπόμνημα στο υπουργείο και στους συναρμόδιους φορείς, ζητώντας είτε τη λήψη μέτρων είτε τη μεταφορά των δικαστηρίων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε ασφάλεια και αξιοπρέπεια», έλεγαν δικαστές που νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στις… διαθέσεις αγνώστων, που συχνά-πυκνά «ξεσπούν» στο δικαστικό μέγαρο.

Τελευταίο κρούσμα το μαύρισμα της πρόσοψης των δικαστηρίων την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, όπως λεγόταν χαρακτηριστικά, για να αποκατασταθεί η πρόσοψη απαιτείται, αν ακολουθηθεί με αυστηρότητα η διαδικασία που προβλέπεται, χρονικό διάστημα τριών μηνών, να γίνει αυτοψία, να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Κι αυτό γιατί το κτίριο που στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο Βόλου είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, και ως εκ τούτου, για οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και εγκρίσεις.

Ακόμη όμως και να αποκατασταθεί η πρόσοψη, κανείς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα σημειωθεί νέος βανδαλισμός. Αυτή τη στιγμή, φύλαξη στα δικαστήρια υπάρχει στο γραφείο της Εισαγγελίας, ενώ οι αστυνομικοί φροντίζουν για τη διατήρηση της τάξης στις δικαστικές αίθουσες του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Η πύλη δεν λειτουργεί μετά τις διαμαρτυρίες που είχαν εκφραστεί, κι έτσι ο καθένας μπορεί να μπει στο κτίριο.

Ακόμη όμως κι όταν τα δικαστήρια κλείνουν, δεν υπάρχει φύλαξη του κτιρίου. «Υπάρχει συνεχής επικινδυνότητα» έλεγαν δικαστές, που θα ζητήσουν, τόσο από το υπουργείο όσο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, μέτρα ασφάλειας αλλά και φύλαξης του κτιρίου, τις ώρες που δεν λειτουργούν τα δικαστήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου