ΤΟΠΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα για το κύπελλο στις 5 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

ο-παναθηναϊκός-και-η-λάρισα-για-το-κύπε-851206

Στις 5 Μαΐου, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα θα τεθούν αντιμέτωποι για τρίτη φορά σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Οι άλλες δύο αναμετρήσεις διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1980, με τους «πράσινους» να επικρατούν και τις δύο φορές.
Χθες και οι δυο ομάδες κέρδισαν εκτός έδρας. Ο ΠΑΟ κέρδισε στην Ξάνθη 0-1 και η Λάρισα στα Γιάννινα τον ΠΑΣ 0-2
Για το 17ο Κύπελλο
Υστερα από τρία «στείρα» χρόνια ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την κατάκτηση ενός τίτλου. Με γκολ του Τζιόλη στο 5’ οι «πράσινοι» νίκησαν την Skoda στην Ξάνθη με 1-0 και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα εξασφάλισαν την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 5 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στάδιο.
Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί Κούπα για πρώτη φορά από τη σεζόν 2003-04, ενώ στοχεύει να κατακτήσει του 17ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του. Το Κύπελλο άλλωστε είναι ο μοναδικός στόχος που έχει απομείνει στην ομάδα του Μουνιόθ, με δεδομένο ότι το πρωτάθλημα έχει χαθεί προ πολλού, ενώ η δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκε οριστικά μετά το 1-1 της περασμένης Κυριακής στην Καλαμαριά.
H πρόκριση ήταν θέμα καλής αρχής για τον Παναθηναϊκό. Οι παίκτες του πίεσαν ψηλά και ήταν κυρίαρχοι στο πρώτο 10λεπτο, όταν πέτυχαν το 1-0 (5’ Τζιόλης), έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες (8’ Τζιόλης, 9’ Σαλπιγγίδης) και είχαν και άλλες δύο καλές στιγμές. Ωστόσο, μετά το δεκάλεπτο η Ξάνθη άρχισε να ισορροπεί την κατάσταση, πήρε τον έλεγχο του αγώνα και για 15 περίπου λεπτά πίεσε την περιοχή του Εμπέντε. Μετά το 20’ ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αμυντικά και ο ρυθμός έπεσε, με τους παίκτες του Νίκου Κεχαγιά να έχουν μια ελαφρά, αλλά ανούσια, πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν.
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Κεχαγιάς ενίσχυσε την επιθετική λειτουργία της Ξάνθης με την είσοδο των Καζάκη (αρχικά) και Γκαρθία (στο 52’), οπισθοχωρώντας τους Γαρπόζη και Αντζα, αλλά η εικόνα δεν άλλαξε. Η Ξάνθη απείλησε δύο φορές με τον Μαχράτζε (70’, 71’), αλλά ο Παναθηναϊκός έφτασε πιο κοντά στο γκολ με τις ευκαιρίες του Μάντζιου στο 49’ και του Ρομέρο στο 65’. Μοναδική καλή στιγμή στα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν το σουτ του Μπαϊκαρά στο 92’, το οποίο εξουδετέρωσε ο Εμπέντε.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 17’ Κοντοδήμος, 39’ Μαχράτζε, 62’ Καζάκης – 44’ Τζιόλης, 59’ Γκούμας
ΞΑΝΘΗ: Μάλαρζ, Μαχράτζε, Αντζας, Κωστούλας (52’ Γκαρθία), Κοντοδήμος (46’ Καζάκης), Ζουέλα, Μεσέρα, Μπαϊκαρά, Γαρπόζης, Ντελγκάδο (67’ Σονκό), Λαμπριάκος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εμπέντε, Νίλσον, Μόρις, Γκούμας (73’ Μπίσκαν), Βύντρα, Τζιόλης, Λεοντίου, Νίνης (63’ Ρομέρο), Ιβανσιτς, Σαλπιγγίδης, Μάντζιος (84’ Σέριτς).

Μετά από 22 χρόνια
Μετά από 22 χρόνια, η Λάρισα επιστρέφει σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Πολύ πιο εύκολα απ΄ό,τι αναμενόταν, οι «βυσσινί» επικράτησαν 2-0 του ΠΑΣ Γιάννενα στο στάδιο των «Ζωσιμάδων», σκορ με το οποίο είχαν νικήσει και στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Ντάσιου στο 4΄, ενώ το 2-0 διαμόρφωσε ο Στάθης Αλωνεύτης στο 29΄. Ετσι, οι «βυσσινί» θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στις 5 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.
Η ρεβάνς των Ιωαννίνων τελείωσε πριν καν… αρχίσει. Μόλις στο 4ο λεπτό η Λάρισα έφτασε στο γκολ, που σημαίνει ότι ήταν πλέον πρακτικά αδύνατον για τους γηπεδούχους να σημειώσουν τέσσερα τέρματα και να φτάσουν στην πρόκριση. Ο Στάθης Αλωνεύτης, χάρη στην μοναδική εκρηκτικότητά του, «άδειασε» τρεις αμυντικούς του ΠΑΣ και έστειλε -με τη… μεσολάβηση του Ντάσιου- τη μπάλα στα δίχτυα. Αν υπήρχαν λίγες ελπίδες για τους παίκτες του Γιάννη Παπακώστα, αυτές εξανεμίστηκαν οριστικά στο 29΄, όταν σε μια αντεπίθεση της ΑΕΛ ο Κλέιτον έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και πάλι ο Αλωνεύτης πετάχτηκε μπροστά από τους αμυντικούς και τον Καραβελίδη, για να «γράψει» το 0-2.
Ετσι, η Λάρισα γίνεται η επαρχιακή ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικό κυπέλλου, φτάνοντας τις τέσσερις, ένα επίτευγμα που μέχρι απόψε μοιραζόταν με τη Δόξα Δράμας (τρεις συμμετοχές τη δεκαετία του 1950). Στις προηγούμενες, είχε ηττηθεί δύο φορές από τον Παναθηναϊκό (1982, 1984), αλλά στην ιστορία παραμένει η κατάκτηση του τροπαίου το 1985 με το θριαμβευτικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Γιάννης Παπακώστας): Καραβελίδης, Κούσας, Ντεκάμπς, Ντάσιος, Κατερίνης, Αντάντο, Γήττας (54΄ Τάτσης), Καζναφέρης (57΄ Σανχούρχο), Μπελά, Τζάνης (71΄ Κοντογουλίδης), Σαϊτιώτης
ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Νταμπίζας, Φέρστερ, Βενετίδης (46΄ Κατσιαρός), Γκαλίτσιος, Φωτάκης, Μπασιλά, Διγκόζης, Κλέιτον, Αλωνεύτης (67΄ Χατζηλιόντας), Κόζλεϊ (46΄ Γκούγκα)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου