ΤΟΠΙΚΑ

Πεντακόσιοι ασθενείς με φυματίωση την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλία

πεντακόσιοι-ασθενείς-με-φυματίωση-τη-166304

Ταυτόσημη με την πορεία και την εξέλιξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης είναι η επανεμφάνιση μιας «ξεχασμένης» ασθένειας, της φυματίωσης, που έχει καταγράψει περισσότερα από 500 περιστατικά στη Θεσσαλία την τελευταία δεκαετία. Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επισημαίνοντας, παράλληλα τη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κ. Γουργουλιάνης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης κοπής πίτας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου – παράρτημα Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Παρκ», όπου ανέπτυξε το θέμα «Ιατρική και Πολιτισμός. Το παράδειγμα της Φυματίωσης». Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά και τον ομιλητή παρουσίασε η Αννίτα Πρασσά, Δρ ιστορικός, προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Μαγνησίας.

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε τις παραμέτρους της φυματίωσης, τις αιτίες που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι ηλικίες των ενηλίκων που διαγιγνώσκονται με φυματίωση εκτείνονται σε δύο ομάδες, τους άνω των 70 και τους κάτω των 30, οι οποίοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους την έννοια της κακουχίας. «Η εμφάνιση της φυματίωσης είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της δύσκολης ζωής, της πολλής δουλειάς για τους ανθρώπους, του συγχρωτισμού, των κακών συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης γενικώς» υπογράμμισε ο ίδιος, αναλύοντας τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος.

Τα περιστατικά που καταγράφονται στην Πνευμονολογική Κλινική είναι 50 κατά μέσο όρο ετησίως, και υπολογίζονται σε 80 για ολόκληρη τη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, καθώς αρκετοί ασθενείς δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το πρόβλημα, και αποφεύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή στην Πνευμονολογική Κλινική, αντίστοιχα.

Τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή μας καταγράφτηκαν από το 2000, αλλά αποτελούν πλέον καθημερινή πραγματικότητα, όσο παρατείνεται η περίοδος της οικονομικής κρίσης. Απτή απόδειξη των παραπάνω, αποτελεί το γεγονός ότι το αντιφυματικό ιατρείο, που λειτουργεί κάθε Τετάρτη, στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής Κλινικής, είναι πάντα γεμάτο, και όπως σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την ανάλογη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου