ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός στον Βόλο κατά των πλειστηριασμών

ξεσηκωμός-στον-βόλο-κατά-των-πλειστηρ-167127

Δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν χθες στα καλέσματα συλλογικοτήτων και κομμάτων, και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες εκποιήσεις ακινήτων να μην πραγματοποιηθούν στο Ειρηνοδικείο Βόλου και οι συμβολαιογράφοι να αποχωρήσουν.

Το προαύλιο των αικαστηρίων άρχιζε να γεμίζει από κόσμο γύρω στις 3 το μεσημέρι με μέλη της Κίνησης Πολιτών Κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών, του ΕΠΑΜ, αλλά και του ΠΑΜΕ, που είχε μαζική συμμετοχή, και οι συγκεντρωθέντες παρέμεναν στο δικαστικό μέγαρο και μετά τις 4 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν αποχωρήσει. Η επιτήρηση του χώρου ήταν διακριτική από την Αστυνομία.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Νάνος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνταντινίδης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου, η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικοτήτων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι καλέσματα για τη χθεσινή συγκέντρωση είχαν απευθύνει το Κίνημα κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών, το ΠΑΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, το νομαρχιακό τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Στέκι Αλληλεγγύης για όλους και η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανάρτησαν πανό στο προαύλιο των δικαστηρίων

Οργισμένοι πολλοί δανειολήπτες

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου ήταν πολλοί διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες που απειλούνται με πλειστηριασμούς. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με 57χρονη Βολιώτισσα επαγγελματία που βιώνει επί σειρά ετών τον εφιάλτη της απειλής εκποίησης του τουριστικού καταλύματός της.

«Εχω μέσα μου μεγάλη δυσανασχέτηση και οργή» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα δεν δέχεται ρύθμιση επειδή το ακίνητό της αποτελεί φιλέτο. Η 57χρονη υποστήριξε ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασής της έγινε από το πρώτο κιόλας τρίμηνο καθυστέρησης καταβολής των δόσεων το 2009. Έκτοτε όσες προτάσεις και αν έκανε προς την τράπεζα προκειμένου να γίνει διακανονισμός της οφειλής, δεν έγιναν δεκτές.

Ενδεικτικά επικαλέστηκε την αντιπρόταση που της έκανε η τράπεζα μόλις πριν από μερικές μέρες. «Μου ζητούν να πληρώνω 75.000 ευρώ τον χρόνο και να δώσω προκαταβολή 30.000 ευρώ» είπε, και επισήμανε ότι δεν κάνουν απολύτως κανένα κούρεμα. «Το ακίνητό μου το έχουν τάξει» πρόσθεσε η ίδια.

Η επαγγελματίας είδε το δάνειό της να αυξάνεται στα 1,3 εκατ. ευρώ από 600.000 ευρώ που ήταν το αρχικό κεφάλαιο, ενώ είχε καταβάλει ποσό της τάξεως των 140.000 ευρώ. «Έχω ζητήσει να πληρώσω το αρχικό κεφάλαιο και να κόψουν τις προσαυξήσεις. Να μου επιτρέψουν να πληρώνω τα πρώτα δύο χρόνια ένα ποσό που να έχω την οικονομική δυνατότητα να δώσω, και στη συνέχεια να αποπληρώσω το δάνειο. Δεν το κάνουν. Η ίδια η τράπεζα, από την οποία είχα λάβει το δάνειο, είχε εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενη αγοραστής στον πρώτο πλειστηριασμό που είχε κάνει η εφορία Βόλου, και ο λόγος που δεν το εξαγόρασε ήταν ότι είχα κάνει ρύθμιση των οφειλών», είπε και κατήγγειλε ότι «υπάρχει κύκλωμα».

Διακριτική επιτήρηση του χώρου από την Αστυνομία

Αγανάκτηση και από τους συμβολαιογράφους

Συνολικά χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οχτώ πλειστηριασμοί, οι οποίοι λόγω της κινητοποίησης ματαιώθηκαν. Συγκεκριμένα οι εφτά δεν εκτελέστηκαν, ενώ ο όγδοος έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε. Οι συμβολαιογράφοι που ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα προγράμματα εξέφρασαν μεγάλη δυσανασχέτηση, τονίζοντας ότι οι οφειλές που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες.

Κυρίως όμως, εξέφρασαν δυσανασχέτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με το πολυνομοσχέδιο. «Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Να εκτελούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων της περιφέρειας στην Αθήνα. Η τράπεζα να μπορεί να διορίζει όποιον συμβολαιογράφο θέλει. Σε ποια εποχή θα ακούγονταν τέτοια πράγματα;» διερωτήθηκε συμβολαιογράφος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας απόλυτα το προχθεσινό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με τίτλο «Εκβιάζουν για τους πλειστηριασμούς».

Το ΠΑΜΕ

«Δυναμική» και «μαχητική» ήταν η παρέμβαση του ΠΑΜΕ, ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών στο Πρωτοδικείο Βόλου, όπου είχαν προγραμματισθεί επτά πλειστηριασμοί.

«Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και νεολαίας ανάγκασαν τους συμβολαιογράφους και κήρυκες που εμφανίσθηκαν, να αποχωρήσουν από τον χώρο των δικαστηρίων» ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Μετά την ώρα λήξης των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Μ. Παπαρήγας και βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, μίλησε στους παρευρισκόμενους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» βάζει παραπέρα στο στόχαστρό της τη λαϊκή κατοικία.

«Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάσχεση κατοικιών. Η προπαγάνδα περί μπαταξήδων και μεγαλοοφειλετών που γίνεται από την κυβέρνηση, είναι για να σηκώσει κουρνιαχτό, γιατί στην πραγματικότητα τους μεγαλοοφειλέτες τους έχουν υπό την προστασία τους, γιατί συνήθως είναι “υγιείς” επιχειρηματίες, στους οποίους χαρίζουν τα χρέη για να προχωρήσουν τις “επενδύσεις”» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου