ΤΟΠΙΚΑ

Και νέα επίθεση για την «Τερμίτα»

και-νέα-επίθεση-για-την-τερμίτα-167961

Και νέα επίθεση για την «ΤΕΡΜΙΤΑ» αποκαλύφθηκε χθες το μεσημέρι από αντιεξουσιαστές. Την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα, πέταξαν μολότοφ στο εργοτάξιο του μετρό στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Χθες, τέσσερις ημέρες μετά το συμβάν, η ευθύνη της επίθεσης αναλήφθηκε από γνωστή σελίδα αντιεξουσιαστών ως «αντανακλαστική απάντηση στην εκκένωση της Τερμίτα».

Η επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε στη 1:20 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 5 Ιανουαρίου στο εργοτάξιο του μετρό, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης με Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε δύο καμπίνες γερανών του μετρό.

Στο σημείο έσπευσαν οκτώ άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο οχήματα. Από την πυρκαγιά σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Μάλιστα με αφορμή την επίθεση επρόκειτο να γίνει ειδική σύσκεψη για να ληφθούν μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια του μετρό.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου, λίγες ώρες μετά την επίθεση, στην οποία σχολίαζε: «Αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων… Λίγες μόνον ώρες μετά την ανάσυρση από το εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στο σιντριβάνι του ρωμαϊκού ταφικού συγκροτήματος, οι ίδιοι γερανοί καταστράφηκαν από βόμβες μολότοφ…». Η καταστροφή θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών κατά τρεις εβδομάδες.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο μετρό της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν αντιεξουσιαστές μέσα από ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία γίνεται λόγος για «αντανακλαστική απάντηση στην εκκένωση της Τερμίτα»:

«Μέσα στη σήψη και το άρωμα θανάτου που αναβλύζει το μητροπολιτικό τοπίο, μέσα σε πόλεις που έχουν μετατραπεί σε φυλακές, ανάμεσα σε ζωντανούς νεκρούς που συνάπτουν σχέσεις με το εγώ τους και που όλα μετριούνται σε χρήμα, το μόνο ευτύχημα είναι να φύονται σπόροι διαφορετικότητας που μετατρέπονται σε θύλακες αντίστασης και να δίνουν τους πιο όμορφους ανθούς, που όποιος επιχειρήσει να τους αποκόψει θα ματώσει από τα αγκάθια τους.

Την άνοιξη του 2011 μια ομάδα σπόρων έπεσε σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκεί φύτρωσε η κατάληψη Τερμίτα και έκτοτε πήρε ζωή μέσα από μια πληθώρα ανθρώπων και εγχειρημάτων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι προσπάθειες καταστολής εντατικοποιήθηκαν (μηνύσεις, καρτέρια από ΟΠΚΕ) μέχρι την εκκένωση και κατεδάφισή της τα ξημερώματα της 4ης Γενάρη 2018.

Αφορμή για την εκκένωση αποτέλεσαν τα αναπτυξιακά σχέδια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το χτίσιμο υποδομών προς ακαδημαϊκή χρήση. Πραγματικός στόχος είναι αφενός η κερδοφορία του κατασκευαστικού κλάδου και του ντόπιου κεφαλαίου, και αφετέρου η εξέλιξη της καπιταλιστικής έρευνας και καινοτομίας.

Τα σχέδια της ανάπτυξης δεν συναντώνται τοπικά μόνο στο Βόλο αλλά βρίσκονται παντού. Η μεταμόρφωση της πόλης συμβαίνει παγκοσμίως και είναι στρατηγικά σχεδιασμένη από τα εκάστοτε κράτη και αφεντικά στοχεύοντας σε ένα καθαρό και ελεγχόμενο κέντρο κατάλληλο κυρίως για την κυκλοφορία του κεφαλαίου.

Στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο αναπτυξιακό έργο είναι το μετρό. Για αυτό σαν μια αντανακλαστική απάντηση στην εκκένωση της Τερμίτα την Παρασκευή 05/01 επιτεθήκαμε στο εργοτάξιο στο Σιντριβάνι με βόμβες μολότοφ προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δύο γερανούς».

Είναι η τρίτη επίθεση που εκδηλώνεται στον απόηχο της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη, οπότε και εκκενώθηκε η κατάληψη και ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης. Μετά την επίθεση στο μετρό που, όπως προέκυψε, έγινε ως… αντίποινα για την «Τερμίτα», ακολούθησαν βανδαλισμοί στο γραφείο του Κοσμήτορα στην Πολυτεχνική Σχολή μετά από πορεία στο κέντρο του Βόλου, και προχθές αντιεξουσιαστές εισέβαλλαν στον χώρο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου