ΤΟΠΙΚΑ

Συμβολαιογράφοι: «Εκβιάζουν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»

συμβολαιογράφοι-εκβιάζουν-για-τους-168561

Εκβιαστικό χαρακτηρίζουν το πολυνομοσχέδιο, στο κομμάτι εκείνο που αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, συμβολαιογραφικοί κύκλοι.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι «όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, τότε πρέπει να ορίζεται συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του Εφετείου».

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας απέχει όπως είναι γνωστό από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διεκδικώντας να γίνεται η διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά αδύναμων.

Οπως και οι κατά τόπους σύλλογοι, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας είναι αντίθετος με τη διαχείριση της πλατφόρμας από τους συμβολαιογράφους, εν αντιθέσει με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθήνας που προχώρησε στη διαχείρισή της.

Εάν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, τότε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων του Βόλου θα μπορούν να πραγματοποιούνται από συμβολαιογράφους των Αθηνών που έχουν πιστοποιηθεί για τη διαδικασία.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο και να επανεκτιμήσει τη στάση του.

Οι συμβολαιογράφοι, επισημαίνουν συμβολαιογραφικοί κύκλοι, απειλούνται ακόμη και με παράβαση καθήκοντος με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς τροποποιήθηκε το άρθρο 98 του Νόμου 2830/2000, που αφορά στον Κώδικα Συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής, με τη δυνατότητα να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών, αναγκαίων για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Περαιτέρω, με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και απόκτησης άδειας χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών εφαρμογών, και σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων από το σύνολο των συμβολαιογραφικών συλλόγων, τότε, εφόσον έχει γίνει αυτή από κάποιον σύλλογο, οι συμβολαιογράφοι που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, υποχρεούνται να συνδεθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή πύλης άλλου συλλόγου στον οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλούν μεγάλη δυσφορία σε μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας. Οι συμβολαιογράφοι του Συλλόγου συνεχίζουν την αποχή που έχουν εξαγγείλει από το φθινόπωρο, από την άσκηση των καθηκόντων τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, το πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα εκτιμάται ότι λειτουργεί και εκβιαστικά και διασπαστικά μεταξύ των συμβολαιογραφικών συλλόγων, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως ήδη διαφοροποιηθεί σημαντικά στον τρόπο που χειρίζονται το θέμα σε σχέση με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών.

Οι πλειστηριασμοί σήμερα

Στο μεταξύ, σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν προγραμματιστεί για να εκτελεστούν επτά συμβατοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι τέσσερις από τους οποίους αφορούν σε έναν επαγγελματία.

Συγκεκριμένα, σε εκποίηση βγαίνουν συγκροτήματα κατοικιών ενός επαγγελματία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, για οφειλές ύψους 320.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί αφορούν:

– Τουριστικό κατάλυμα σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου έκτασης 1.087 τετραγωνικών μέτρων με έξι δωμάτια και έντεκα κλίνες για ποσό οφειλής 35.000 ευρώ, και πρώτη τιμή προσφοράς τις 449.331 ευρώ.

– Οικόπεδο εμβαδού 732,27 τετραγωνικών μέτρων στον Βόλο, με οικοδομή στο ισόγειο της οποίας λειτουργεί επαγγελματική στέγη για ποσό κατάσχεσης 100.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς 200.000 ευρώ.

– Οικόπεδο σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου εμβαδού 220 τετραγωνικών μέτρων, με οικοδομή με υπόγειο και ισόγειο, στο οποίο λειτουργεί ένα διαμέρισμα με πρώτη τιμή προσφοράς 39.200 ευρώ.

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η Κίνηση Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και πλειστηριασμών καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σήμερα Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο του Βόλου στις 3.30 το μεσημέρι, προκειμένου να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί.

«Ούτε οι απειλές για συλλήψεις, ούτε νομοθετικά εξαμβλώματα που αναγάγουν σε πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων, δεν πρόκειται να κάμψουν το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή των διαμαρτυριών.

Η Κίνηση επισημαίνει ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, κατ’ εντολή των δανειστών, για υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού λαού θα μείνει κενό γράμμα. «Ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε, θα συνεχίσουμε απτόητοι να δίνουμε την μάχη της αξιοπρέπειας, ενάντια στις συμμορίες των κερδοσκόπων και στα υποτελή πολιτικά ανδρείκελα που υλοποιούν το σχέδιο εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού των Ελλήνων πολιτών. Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον», προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου