ΛΑΡΙΣΑ

Μεγάλη ανάσα για ασθενείς της Θεσσαλίας

μεγάλη-ανάσα-για-ασθενείς-της-θεσσαλί-169040

Σημαντικό βήμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα για εκατοντάδες ασθενείς της Θεσσαλίας, συνιστά το σύγχρονο μηχάνημα ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας, με το οποίο εξοπλίστηκε μόλις πριν από λίγες μέρες η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το σύγχρονο αυτό μηχάνημα αποκτήθηκε μετά από χορηγία της «Επιστημονικής Εταιρείας Αναπνευστικών διαταραχών και Βαρείας Νόσου» στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και παραχωρήθηκε για χρήση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε ενδοβρογχική υπερηχογραφία, έπρεπε να μεταβούν σε ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, καταβάλλοντας ιδιαίτερα μεγάλα ποσά, που ανέρχονται μέχρι 2.500 ευρώ για την ειδική αυτή εξέταση.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πλέον είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην περιφέρεια που θα διαθέτει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, που η χρήση του θα συντελέσει στην αναβάθμιση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς της συγκεκριμένης περιφέρειας και όχι μόνο.

Το μηχάνημα ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας, θα λειτουργεί στο πλαίσιο του βρογχοσκοπικού εργαστηρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια νέα, σχετικά, απεικονιστική-επεμβατική τεχνική, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα της βρογχοσκόπησης τα τελευταία χρόνια και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης. Η νέα αυτή επαναστατική μέθοδος χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα και τη διερεύνηση μάζας μεσοθωρακίου και λεμφαδενοπάθειας μεσοθωρακίου (πιθανή σαρκοείδωση, λέμφωμα, κακοήθεια, κ.ά), καθώς δίνει τη δυνατότητα λήψης βιοψίας υπό άμεση υπερηχογραφική καθοδήγηση (EBUS-TBNA).

Το αποτέλεσμα είναι η αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η μεσοθωρακοσκόπηση και μεσοθωρακοτομή (τεχνικές που ενδεχομένως απαιτούνται για τη διάγνωση, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης υπερηχογραφήματος) γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιπλοκών, σε χαμηλότερο κόστος και φυσικά σε μείωση της θνητότητας.

Μεγάλη ανάσα για τους ασθενείς

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Κων. Γουργουλιάνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν έκρυψε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τον νέο εξοπλισμό, εξηγώντας πως ουσιαστικά θα συμβάλλει ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών που ήταν υποχρεωμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να υποβληθούν σε μία εξέταση.

Όπως εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με τον συγκεκριμένο υπέρηχο, δίνεται πλέον η δυνατότητα εντοπισμού των βλαβών στον πνεύμονα που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιμετωπίζει πνευμονολογικά περιστατικά από ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο βρογχοσκοπικό εργαστήριο πραγματοποιούνται περίπου 500 βρογχοσκοπήσεις ετησίως, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν περιστατικά με καρκίνο πνεύμονα. Από αυτά, ένα ποσοστό 20-30% απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση-σταδιοποίηση με χειρουργικές μεθόδους, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης ενδοβρογχικού υπερηχογραφήματος.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία (EBUS) αποτελεί εξοπλισμό που θεωρείται δεδομένος για κέντρα του εξωτερικού, ενώ για την Ελλάδα της κρίσης αποτελεί «πολυτέλεια». Μάλιστα μέχρι σήμερα διενεργείται σε περιορισμένο αριθμό κέντρων πανελληνίως, τα οποία ανήκουν στην πλειονότητά τους στον ιδιωτικό φορέα, συνεπώς όταν οι ασθενείς παραπέμπονται για τη συγκεκριμένη εξέταση, υφίστανται σημαντική σωματική ταλαιπωρία και επωμίζονται υψηλό οικονομικό κόστος λόγω του μικρού αριθμού των δημοσίων κλινικών στις οποίες υπάρχει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου