ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει επιτέλους η αυλαία της Πειραματικής…

ανοίγει-επιτέλους-η-αυλαία-της-πειραμ-851206

Ανοίγει επιτέλους αύριο, στις 9 το βράδυ, η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής, με την επίσημη πρώτη του “Διαμαντένιου αστεριού”, το οποίο διήλθε τις “συμπληγάδες” δύο διαδοχικών αναβολών, αναζητώντας τον δρόμο για το θεατρικό στερέωμα. Η αυριανή πρεμιέρα του έργου του Παναγιώτη Μακρυγιάννη, το οποίο σημειωτέον ανεβαίνει για πρώτη φορά ενώπιον του θεατρόφιλου κοινού, σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο παραστάσεων, που θα διαρκέσουν επί δύο τουλάχιστον εβδομάδες, οδηγώντας τους υπέρμαχους της ποιότητας στο υπόγειο θέατρο-κόσμημα της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας, που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Η εξαγγελία της αυριανής πρεμιέρας πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες από κοινού οι συντελεστές, σκιαγραφώντας παράλληλα τα επί μέρους δεδομένα της παράστασης. Τα μέχρι τούδε συμφραζόμενα μαρτυρούν σε πρώτη ανάγνωση, την απαρχή ενός νέου, γόνιμου κύκλου δράσης, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί η τελική λύση στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Οπως εξήγησε εξάλλου, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας Βάσω Μπέλιου “εκκρεμεί ακόμη η ουσιαστική διαδικασία που αφορά την έγκριση της άδειας λειτουργίας του χώρου. Υπάρχει, προσέθεσε, ένα μεγάλο διάστημα που γίνονται προσπάθειες και εξελίσσεται διάλογος με την δημοτική αρχή, χωρίς όμως να έχει φτάσει ακόμη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα”. Ως εκ τούτου “αποφασίσαμε να μην αναβάλλουμε για μια ακόμη φορά την πρεμιέρα και η ευθύνη που παίρνουμε βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει η προέγκριση της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά στην άδεια λειτουργίας του θεάτρου” επισημαίνει η κ. Μπέλιου για να προσθέσει με έμφαση “υπηρετούμε το θέατρο το οποίο χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους”, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την κοινή πεποίθηση περί ειρηνικού διαλόγου. Παράλληλα η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής τόνισε ότι “κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα που εκκρεμεί” προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι ευπρόσδεκτη η δημοτική αρχή στην πρεμιέρα της παράστασης.

“Γλυκόπικρη” κωμωδία
Παίρνοντας ακολούθως τον λόγο ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος και σκηνοθέτης της παράστασης της Πειραματικής Σκηνής, Δημήτρης Πανταζής, χαρακτήρισε το έργο “γλυκόπικρη κωμωδία” που είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Κώστα Ρηγόπουλου και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. “Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένας θεατρικός συγγραφέας εμπιστεύθηκε το θεατρικό κείμενο που είχε κλεισμένο στο συρτάρι του, σε μια θεατρική κίνηση όπως η Πειραματική Σκηνή” ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο σκηνοθέτης της παράστασης τόνισε επίσης ότι “το έργο είναι σύγχρονο, εκτυλίσσεται σε μια αστική περιοχή της Αθήνας το 1987 και εμπεριέχει πολλές ανατροπές”.
Το λιτό σκηνικό όπως και τα κοστούμια “υποστηρίζουν την παράσταση” όπως επισημαίνει η σκηνογράφος Ολγα Μαρία Αγγελίδη, εξηγώντας ότι “το “μουντό” σκηνικό, που παραπέμπει μεταφορικά σε φυλακή, έρχεται σε αντίθεση με τα λευκά έπιπλα που έχουν τοποθετηθεί στην σκηνή, προκειμένου να αποδοθεί το παρελθόν και το παρόν”. Τον επίλογο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου έγραψε η κοινή υπόσχεση των θεατρικών συντελεστών “θα τα πούμε όλα πάνω στο σανίδι”. Υπενθυμίζεται ότι το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, σκηνικά-κοστούμια Ολγας-Μαρίας, δραματουργική επεξεργασία από την Εφη Σταυροθεοδώρου και πρωταγωνιστές τους : Δημήτρη Πανταζή, Γεωργία Ζορμπά, Γιάννη Σεχίδη, βοηθό σκηνοθέτη τον Αλέξη Παυλίδη και την υπόσχεση της συνέχειας από τους ιθύνοντες και του φίλους της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου