ΤΟΠΙΚΑ

Μεταρρύθμιση κωμωδία στο χώρο της υγείας

μεταρρύθμιση-κωμωδία-στο-χώρο-της-υγε-172675

Αποδεκατίζουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ από μόνιμους γιατρούς για να εγκαινιάσουν τα νέα ιατρεία ΤΟΜΥ, όπως επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας τονίζει ότι η μεταφορά γιατρών από το ΠΕΔΥ Βόλου στο ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας γίνεται με πλήρη προχειρότητα και χωρίς κανένα προγραμματισμό, ενώ αναμένεται να επιφέρει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και στις δύο δομές υγείας.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Εν χορδαίς και οργάνοις ετοιμάζονται τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Νέα Ιωνία Βόλου, ενώ την ίδια στιγμή αδειάζουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ από τους μόνιμους γιατρούς για να στελεχώσουν τις νέες μονάδες.

Προκειμένου να λειτουργήσουν οι νέες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να ξεκινήσει, επιτέλους, το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του υπουργείου για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, μεταφέρονται μόνιμοι γιατροί από τις υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ προς τα ΤΟΜΥ, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος των νέων ιατρών να εργασθούν στις συγκεκριμένες μονάδες.

Το μηδενικό ενδιαφέρον των ιατρών για τις νέες μονάδες υγείας έγκειται στην ελλειπή μοριοδότηση των συγκεκριμένων θέσεων στις μειωμένες απολαβές.

Η μεταφορά των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ από τα ΠΕΔΥ στα ΤΟΜΥ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ακόμη και αυτή η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων. Χωρίς κανένα προγραμματισμό αποδεκατίζουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, αφήνοντας χωρίς τακτικό γιατρό τους ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση ή συνταγογράφηση.

Ο ρόλος των ΤΟΜΥ είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν των ΠΕΔΥ καθώς εισάγουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας. Η μετακίνηση των ιατρών από τα ΠΕΔΥ στα ΤΟΜΥ δεν είναι μια απλή υπόθεση, διότι επιφέρει αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους.

Επιπροσθέτως, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα που παρεμποδίζουν τη λειτουργία τόσο των ΤΟΜΥ όσο και των ΠΕΔΥ. Ένας παθολόγος που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ Βόλου και έχει υπό την εποπτεία του 700 περίπου άτομα, τα οποία παρακολουθεί συστηματικά μέσω των εξετάσεων και των συνταγογραφήσεων θα αναγκαστεί να τους εγκαταλείψει. Το πλήθος αυτών των ασθενών θα συσσωρευτεί στους εναπομείναντες ιατρούς του ΠΕΔΥ, δυσχεραίνοντας το έργο τους και παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των ιατρείων.

Καταφανέστατα ελλιπής ο προγραμματισμός και οφθαλμοφανής η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ακόμη και αυτό το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Δημιουργούνται νέες μονάδες, αποδεκατίζοντας τις ήδη υπάρχουσες από ιατρικό προσωπικό. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός τη Δευτέρα στο Βόλο δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κάποια νέα δομή υγείας, απλά θα «εγκαινιάσει» μεταφερόμενους γιατρούς».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στο ΠΕΔΥ Βόλου από τη μετακίνηση των γιατρών στη νέα δομή υγείας, το ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου