ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντάνεψαν στον Βόλο οι Μωμόγεροι [photos]

ζωντάνεψαν-στον-βόλο-οι-μωμόγεροι-photos-173906

Βλέμματα θαυμασμού απέσπασε το πανάρχαιο έθιμο του Δωδεκαημέρου, που ζωντάνεψε χθες στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, από μέλη του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης. Η πολυμελής αποστολή ταξίδεψε στον Βόλο προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου, παρουσιάζοντας τους θρυλικούς Μωμόγερους, που εντάσσονται στα δρώμενα του Δωδεκαημέρου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δώδεκα χορευτές, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, και με τη συμμετοχή χαρακτήρων που δίνουν το στίγμα του Δωδεκαημέρου, ζωντάνεψαν το έθιμο που αναζητά τις ρίζες του στην Τραπεζούντα του Πόντου από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι το μοναδικό δρώμενο παγκοσμίως, το οποίο έχει καταγραφεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο.

«Το δρώμενο ζωντανεύει από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα και το αναβιώνουμε κάθε χρόνο, συνεχίζοντας την κληρονομιά των παππούδων μας» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θόδωρος Κουσαλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «στον Βόλο μάς κάλεσε η Ενωση Ποντίων Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου».

Αναλύοντας τις επιμέρους ενότητες του εθίμου που εντυπωσίασε τους Βολιώτες κάθε ηλικίας, ο κ. Κουσαλίδης επεσήμανε ότι η λέξη «Μωμόγερος» προέρχεται από τον θεό Μώμο, που αντιπροσωπεύει το γέλιο και τη σάτιρα. «Χορεύουμε από σπίτι σε σπίτι πειράζοντας τον κόσμο, αλλά και διώχνοντας τα κακά πνεύματα, με την έλευση του καινούργιου χρόνου» εξήγησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος του συλλόγου, επεσήμανε ότι η αρπαγή της νύφης παραπέμπει στην αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, τη γονιμότητα της φύσης, οι δώδεκα χορευτές τους δώδεκα μήνες του χρόνου, και ο γέρος με τη γριά τον παλιό χρόνο που φεύγει.

Εντύπωση προκάλεσαν στους Βολιώτες οι φιγούρες του αστυνομικού, του γιατρού, του γέρου, της γριάς και της νύφης, αλλά και του κακού πνεύματος, ντυμένου στο κόκκινο της φωτιάς. Το δρώμενο, που συμβολίζει τη νίκη του καλού, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πολλών θεατών, που σχημάτισαν μεγάλο κύκλο και ένωσαν τα βήματά τους στον χορό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου