ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο υπ. Υγείας Αν. Ξανθός

στον-βόλο-ο-υπ-υγείας-αν-ξανθός-174000

Στον Βόλο, τέλος της ερχόμενης εβδομάδας εκτός απροόπτου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα εγκαινιάσει την Τοπική Ομάδα Υγείας στη Νέα Ιωνία. Επισπεύδεται και η έναρξη λειτουργίας της ΤΟΜΥ Αγριάς που θα λειτουργήσει στο πρώην κτίριο του ΙΚΑ στην περιοχή. Για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη λειτουργία των νέων δομών, υπεύθυνος συντονισμού είναι ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος επί καθημερινής βάσης είναι σε επαφή με τους παράγοντες του ΠΕΔΥ στον Βόλο.

Η Τοπική Ομάδα Υγείας στη Νέα Ιωνία θα λειτουργήσει στο ακίνητο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία, όπου σήμερα λειτουργούν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ. Στη νέα δομή θα απασχοληθούν παθολόγος και παιδίατρος, νοσηλεύτριες, κοινωνική λειτουργός, ενώ επίσης η ΤΟΜΥ θα στελεχώνεται και από διοικητικό προσωπικό. Η κάθε ΤΟΜΥ αρχικά προβλεπόταν να έχει τέσσερις γενικούς γιατρούς, μία παιδίατρο, από δύο νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και μία κοινωνική λειτουργό. Για τα κενά που θα δημιουργηθούν με τους γιατρούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάλυψη από το ΠΕΔΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ο κάθε γενικός γιατρός της ΤΟΜΥ θα έχει μια αναφορά σε 2.500 κατοίκους, και εκτός από την εξέταση, τη συνταγογράφηση θα κάνει και πρόληψη, παρέμβαση στην κοινωνία. Η αναφορά του παιδιάτρου θα είναι σε 3.000-4.000 παιδιά.

Στόχος της ΤΟΜΥ είναι να κάνει πρόληψη, θα φροντίζει για το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ασθενούς και θα προχωρεί σε ευρύτερες δράσεις ενώ θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου, στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας πάντως εξέδωσε εγκύκλιο προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, με διευκρινίσεις για τον κατάλογο των οικογενειακών γιατρών και τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό και σε ΤΟΜΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου