ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητικές εστίες σε Βαμβακουργία και κτίριο Καπνού

φοιτητικές-εστίες-σε-βαμβακουργία-κα-175221

Δύο κτίρια στο πολεοδομικό συγκρότημα που ρημάζουν σκοπεύει να αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την κάλυψη μέρους των στεγαστικών αναγκών φοιτητών του. Πλην της περίπτωσης του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας στη Ν. Ιωνία, για το οποίο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έγγραφο αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να γίνει παραχώρηση για να μετατραπεί σε φοιτητική εστία, αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και για το πρώην κτίριο Καπνού δίπλα στο «Καπνάκι».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, εντός του Ιανουαρίου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιμένει απάντηση από τα υπουργεία, στο διπλό αίτημά του για την παραχώρηση των δύο κτιρίων, που αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών, εφόσον ανάψει το πράσινο φως για την αξιοποίησή τους ως φοιτητικές εστίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Πετράκος, για το μεν κτίριο της Βαμβακουργίας είχε προηγηθεί, του έγγραφου αιτήματος, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, η οποία έγινε «σε κλίμα κατανόησης».

Το Πανεπιστήμιο ζητά παραχώρηση των δύο κτιρίων, στα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 500 δωμάτια.

Το πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας είναι αυτό που εκτιμάται ότι θα «σηκώσει» το βάρος της στέγασης των φοιτητών, αφού σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και 400 δωμάτια.

Αλλά και στο κτίριο Καπνού, υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον 80 δωμάτια.

Ο κ. Πετράκος, διευκρίνισε ότι εφόσον δοθεί η έγκριση από τα υπουργεία θα ακολουθήσει το σχέδιο ανάπτυξης και οι μελέτες που απαιτούνται.

Βεβαίως, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος δεν εγκαταλείπεται η λύση του οικοπέδου στη Ν. Ιωνία. Πρόκειται για έκταση στην Παρασκευοπούλου και Φυτόκου, εμβαδού 3.425τ.μ. που έχει παραχωρηθεί ήδη από το 2003 από τον τότε Δήμο Ν. Ιωνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αναγείρει φοιτητική εστία. «Μας είπαν ότι το οικόπεδο είναι μικρό, ωστόσο η λύση δεν εγκαταλείπεται», τόνισε ο κ. Πετράκος.

Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών είναι πολύ μεγάλο. Από το σύνολο των 15.000 φοιτητών του ιδρύματος που φοιτούν στα τμήματα του Βόλου, οι 7.000 περίπου είναι από άλλες πόλεις, ωστόσο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών το Π.Θ. διαθέτει μόλις 35 κλίνες.

Μάλιστα στα δωμάτια έχουν δωρεάν πρόσβαση μόνο πρωτοετείς φοιτητές και μόλις για ένα χρόνο.

Παλιότερο πρόγραμμα που είχε εκπονήσει το ίδρυμα, με ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων, δεν «περπάτησε», καθώς τα καταλύματα ήταν εκτός πολεοδομικού ιστού και δεν εξυπηρετούσαν τους φοιτητές στις καθημερινές μετακινήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου