ΤΟΠΙΚΑ

Δρομολογείται η Βιβλιοθήκη του Ρήγα στο Βελεστίνο

δρομολογείται-η-βιβλιοθήκη-του-ρήγα-σ-851206

Την ίδρυση δημόσιας θεματικής βιβλιοθήκης στο Βελεστίνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννηση του Ρήγα Φεραίου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου κατά την προχθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της Μαγνησίας.
Το αίτημα της κατασκευής Βιβλιοθήκης στο Βελεστίνο με την ονομασία Βιβλιοθήκη Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου», ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Εθνομάρτυρα, υπέβαλε ο δήμαρχος Φερών Κων. Κανάρης.
Το θέμα είχε συναντήσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών και φορέων της Μαγνησίας, οι οποίοι συντόνισαν τις ενέργειες και πρωτοβουλίες τους σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Στη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο ο νομάρχης Μαγνησίας επέμεινε στον χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι δημόσια και όχι δημοτική, να δικτυωθεί με άλλες βιβλιοθήκες, να έχει θεματικό χαρακτήρα και να αναφέρεται συνολικά στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.
Οι προτάσεις έτυχαν της σύμφωνης γνώμης και της υπουργού Παιδείας και σε αυτό το πλαίσιο καθορίστηκε ο χαρακτήρας της Βιβλιοθήκης που θα δημιουργηθεί στο Βελεστίνο.
Τις λεπτομέρειες για την ανέγερση της Βιβλιοθήκης στο Βελεστίνο ανακοίνωσε χθες ο δήμος Φερών.
Συγκεκριμένα, τη σχετική μελέτη της εν λόγω βιβλιοθήκης αναλαμβάνει να συντάξει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης θα διαθέτει αίθουσες πολυμορφικές, προσαρμοσμένες στα Ελληνικά και διεθνή βιβλιοθηκονομικά δεδομένα και στο Ελληνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους φορείς παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης και πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Φερών με έμφαση στην προσφορά του Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, με εκδόσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια, κ.λ.π.
Η βιβλιοθήκη χωροθετείται σε οικόπεδο του Δήμου Φερών που παραχωρείται στο Υπουργείο Παιδείας δωρεάν υπό όρους και έχει έκταση 5.000 τ.μ. σε κοντινή απόσταση από το Σπίτι του Ρήγα.
Οι ευρύχωροι χώροι που προβλέπονται να κατασκευαστούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουν και ανάγκες λειτουργίας ενός συνεδριακού Κέντρου και ενός Μουσείου.
Αυτές οι κατασκευαστικές προβλέψεις ανεβάζουν το κόστος της υπό ανέγερσης βιβλιοθήκης κατά την εκτίμηση των ειδικών σε ποσά που αγγίζουν ή θα υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ, όπως θα προκύπτει από τη σχετική μελέτη.
Η ανάθεση του έργου θα γίνει μετά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, κατά δήλωση της υπουργού Παιδείας.
Την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο τεχνικών του Υπουργείου Παιδείας και Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα βρίσκεται στο Βελεστίνο για αποτύπωση του υπό παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου, καθώς και για την παροχή άλλων στοιχείων.

Υπό την αιγίδα του υπουργείου
Η υπουργός δήλωσε ότι με απόφασή της θα προβεί στην ανακήρυξη του έτους 2007 ως έτους «Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου» και θα ενημερώσει άμεσα την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, προκειμένου να το ανακοινώσει στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων.
Ανακοίνωσε επίσης στην αντιπροσωπεία πως θέτει το σύνολο των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου και πως για την υλοποίησή τους θα χρηματοδοτήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Συμφώνησε δε με την πρόταση για κορύφωση των εκδηλώσεων τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το έτος Ρήγα Φεραίου.
Ακόμη η κ. Γιαννάκου δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί στο Βελεστίνο σε κορυφαία εκδήλωση για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα προς το Σεπτέμβριο μήνα.
Στην προχθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, οι βουλευτές Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, Ροδούλα Ζήση και Νικ. Γκατζής, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο Δήμαρχος Φερών Κων. Κανάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φερών Γ. Παπαδάμ, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Μπαγιάτης, ο πρώην Υφυπουργός Λεων. Τζανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Ράμμας, ο Γενικός Δ/ντής Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κ. Παταργιάς, οι Προϊστάμενοι Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Κ. Ζίκος και Κ. Αλεξογιάννης αντίστοιχα και ειδικοί Σύμβουλοι της Υπουργού Παιδείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου