ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα

ερευνώνται-όλα-τα-ενδεχόμενα-851206

Η κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει αναλάβει την προανάκριση για την επίθεση και τον αφοπλισμό του αστυνομικού φρουρού του σπιτιού του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου, χθες το βράδυ στη Γλυφάδα.
Δυο άτομα, εκ των οποίων ο ένας φορούσε κουκούλα και ο άλλος είχε ακάλυπτο το πρόσωπό του, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών τον αστυφύλακα που ήταν σκοπός στο σπίτι του κ. Κεδίκογλου, ενώ αυτός βρισκόταν μέσα στη σκοπιά και του πήραν το αυτόματο υποπολυβόλο MP-5, τη ζώνη με το υπηρεσιακό περίστροφο 32 χιλιοστών και το αλεξίσφαιρο γιλέκο, το οποίο είχε βγάλει για να το παραδώσει στην επόμενη βάρδια που άλλαζε σε περίπου 20 λεπτά.
Για την υπόθεση έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ όπως δήλωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας “εξ αφορμής της συγκεκριμένης περίπτωσης αναθεωρούνται οι όροι και οι απαιτήσεις της φρούρησης, επιτήρησης και περιπολίας ως προς την προστασία προσώπων και εγκαταστάσεων, ιδιαιτέρως των στατικών φρουρών”.
Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε χθες ότι το συμβάν δεν είχε ως στόχο το πρόσωπό του, αλλά δεν γνωρίζει και αν ήταν συμβολική ή όχι η ενέργεια. Επίσης, ο κ. Ρ.Κεδίκογλου δήλωσε πως δεν έχει λόγους να φοβάται. Ακόμα, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανάφερε πως δεν συνδέει το χθεσινό συμβάν με την αυριανή διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των συμβασιούχων, ούτε με την ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Μιχ. Καρχιμάκη για την περιουσιακή κατάσταση του γιου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας αναφερόμενος στο περιστατικό δήλωσε: “Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Δικαιοσύνη ούτε εκφοβίζεται ούτε αφοπλίζεται”.
Με αφορμή την αφαίρεση του οπλισμού από τον ειδικό φρουρό, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ.Κυριτσάκης δήλωσε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την συγκεκριμένη απαράδεκτη ενέργεια η οποία στρέφεται ευθέως κατά της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Η πράξη αυτή δυναμιτίζει τα θεμέλια μιας ευνοούμενης πολιτείας οι θεσμοί της οποίας έχουν ανάγκη σεβασμού και στήριξης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας όμως: «Θέλω να πω ότι φαίνεται πως έχουμε ένα υπουργείο και μια Αστυνομία που, αυτά που έπρεπε να κάνουν δεν ξέρουν να τα κάνουν και αυτά που δεν πρέπει να τα κάνουν, τα κάνουν με έναν καταχρηστικό τρόπο και προκλητικό για τη δημοκρατία.»

Αυτόπτης μάρτυρας
Όπως έγινε γνωστό, αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό ήταν μια γυναίκα που μένει στην ίδια πολυκατοικία, η οποία είδε τους δράστες να απειλούν τον αστυφύλακα μιλώντας με ιδιαίτερα χυδαίο τρόπο, ενώ έκαναν και στην ίδια νόημα να μην φωνάξει και να μην ανακατευτεί. Ο φρουρός δεν φορούσε το αλεξίσφαιρο γιλέκο που του πήραν οι δράστες, επειδή ετοιμαζόταν να το παραδώσει στην επόμενη βάρδια περίπου 20 λεπτά αργότερα. Ένας από τους δράστες είχε ακάλυπτο το πρόσωπό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο «επίδειξης δύναμης» από τρομοκρατική οργάνωση, πιθανότατα ακόμα και από μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».
Αλλωστε, τα δύο βασικά σενάρια που εξέταζαν οι αρχές μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, πριν από τρεις μήνες, ήταν ότι τα μέλη του «Ε.Α.» είτε θα επιχειρήσουν να αφοπλίσουν αστυνομικό είτε ακόμα χειρότερα ότι θα προκαλέσουν θύματα, πάντα μεταξύ αστυνομικών.
Από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ακόμα ότι η επίθεση αυτή έχει πολλές ομοιότητες με τη δολοφονία του 32χρονου ειδικού φρουρού Χ.Αμανατίδη στις 30 Δεκεμβρίου 2004 στην Κηφισιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου