ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Ιράκ

συνεχίζεται-το-αιματοκύλισμα-στο-ιρά-851206

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Ιράκ. Περισσότερα από 170 άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Ιράκ σκοπεύει να έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας όλων των επαρχιών του πριν από το τέλος του έτους.
Σε μία μόνο επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στη σιίτικη συνοικία Σαντρίγια στο κέντρο της Βαγδάτης, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 139.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί εργάτες που ξανάχτιζαν την αγορά μετά από προηγούμενη φονική επίθεση τον Φεβρουάριο που είχε αφήσει πίσω της 137 νεκρούς.
Μία ώρα νωρίτερα παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού στη συνοικία Σαντρ Σίτι. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν 44.
Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιρακινής αστυνομίας.
Η επίθεση σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία της Καράντα, όπου έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως μεταδίδει το BBC.
Το αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας κοντά σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ αρκετά άτομα τραυματίστηκαν από το ωστικό κύμα, που προκάλεσε η έκρηξη.
Οι νεκροί από τις επιθέσεις της Τετάρτης φτάνουν τους 170, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.
Τους τελευταίους μήνες προκαλούνται σε καθημερινή βάση εκρήξεις στην Βαγδάτη τόσο από καμικάζι όσο και από παγιδευμένα αυτοκίνητα, παρότι οι αμερικανικές δυνάμεις καταστολής προωθούν την ασφάλεια στην περιοχή από τον Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ανέφερε σε ομιλία του, η οποία διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους, ότι το Ιράκ σκοπεύει να έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας όλων των επαρχιών του από τις ξένες δυνάμεις πριν από το τέλος του έτους.
Ο Μαλίκι δέχεται συνεχώς πιέσεις από το σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των 146.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.
Σε ομιλία του που διαβάστηκε από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μοουαφάκ αλ-Ρουμπάγιε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε για την παράδοση του ελέγχου της επαρχίας Μαϊσάν του νοτίου Ιράκ από τις Βρετανικές στις Ιρακινές δυνάμεις, ο Μαλίκι τονίζει ότι θα ακολουθήσει σε ένα μήνα η παράδοση του ελέγχου τριών επαρχιών του Κουρδιστάν.
Η παράδοση του ελέγχου της Μαϊσάν συνεπάγεται ότι τέσσερις από τις 18 επαρχίες του Ιράκ είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ιρακινών δυνάμεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου