ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωμάρα» για το επίδομα θέρμανσης

παγωμάρα-για-το-επίδομα-θέρμανσης-179926

«Πάγωσαν» οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της Μαγνησίας με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2017 -2018. Ο νομός, παραμένει στη β’ ζώνη, το ποσό όμως της επιδότησης μειώνεται κατά 50% και συγκεκριμένα από τα 0,25 ευρώ το λίτρο περιορίζεται στα 0,125 ευρώ το λίτρο. «Η μείωση του επιδόματος έρχεται να μας αποτελειώσει. Οι παραγγελίες είναι ήδη μικρές και περιορισμένες καθώς οι καταναλωτές περίμεναν το επίδομα. Ο περιορισμός της επιδότησης στα 0,125 ευρώ το λίτρο θα μειώσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, ενώ την ίδια ώρα, όλοι βιώσαμε το έντονο φαινόμενο της αιθαλομίχλης τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν δεν μπορούσαμε ούτε να ανασάνουμε», υπογραμμίζει η πρόεδρος του συλλόγου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου, οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης ήδη είναι πολύ περιορισμένες λόγω της καθυστέρησης της ανακοίνωσης του επιδόματος. Μολονότι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου, η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος για την περίοδο 2017- 2018, υπογράφτηκε μόλις προχθές.

«Οι καταναλωτές είτε δεν προχώρησαν σε παραγγελίες, είτε γέμισαν τις δεξαμενές με περιορισμένες ποσότητες πετρελαίου, εν αναμονή του επιδόματος», ανέφερε η κ. Κοντοχρήστου.

«Η δουλειά στα πρατήρια έχει πάει πολύ πίσω λόγω της καθυστέρησης της ανακοίνωσης της χορήγησης του επιδόματος», πρόσθεσε η ίδια εκτιμώντας ότι και το επόμενο διάστημα οι παραγγελίες θα είναι μειωμένες λόγω της μείωσης της επιδότησης.

«Δυστυχώς, στο νομό μας που ανήκει στη β’ ζώνη, το επίδομα περιορίζεται από τα 0,25 στα 0,125 ευρώ το λίτρο και ως εκ τούτου οι παραγγελίες θα είναι μικρές. Αντικίνητρο αποτελεί εξάλλου και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος», επεσήμανε η πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€ για τον άγαμο, έως 20.000€ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε τέκνο και έως 22.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο και ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την 30 Απριλίου 2018 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2018.

Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.1.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15.2.2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2018 μέχρι 31.5.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2018.

Σύσκεψη για αιθαλομίχλη

Σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου όσο περιορίζεται η δυνατότητα του καταναλωτή να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, τόσο αυξάνεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. «Όταν μειώνεται η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης οι πολίτες στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης, με τις γνωστές επιπτώσεις. Η αιθαλομίχλη έγινε αισθητή τις ημέρες των Χριστουγέννων που δεν μπορούσαμε ούτε να ανασάνουμε», σχολίασε.

Στο μεταξύ, με αφορμή το τριήμερο αποπνιξίας που πέρασε ο Βόλος το τριήμερο των Χριστουγέννων, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δια του προέδρου του, Ευθύμη Τσάμη ζήτησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας άμεση σύγκληση σύσκεψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Έχουμε κάνει κι άλλες φορές συσκέψεις. Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να είναι μια σύσκεψη καταγραφής του προβλήματος αλλά σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις. Και σε αυτή θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε ο Δήμος Βόλου, επιστημονικοί φορείς, αστυνομία και πυροσβεστική», τόνισε ο κ. Τσάμης.

Το αίτημά του, βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, ο οποίος αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη φορέων αμέσως μετά τις γιορτές, στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, που επίσης αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα αιθαλομίχλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου