ΤΟΠΙΚΑ

Ευχές απ΄ όλον τον κόσμο στο 30ο Δημοτικό Βόλου [photos]

ευχές-απ΄-όλον-τον-κόσμο-στο-30ο-δημοτικ-179996

Ευχές από όλον τον κόσμο δέχθηκε το 30ο δημοτικό σχολείο Βόλου. Από Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ζυρίχη, Αυστραλία, Σουηδία, Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Μ. Βρετανία και Γερμανία, φίλοι του σχολείου έστειλαν φωτογραφίες και ευχές για τις γιορτές στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του δημοτικού.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιεί το σχολείο. Κορύφωση υπήρξε η συμμετοχή σε προγράμματα Comenius-Erasmus-Teachers4Europe-Backtoschool. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες εκπαιδευτικών, των οικογενειών των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας το σχολείο, με τη στήριξη και του συστεγαζόμενου 16ου δημοτικού σχολείου Βόλου, χτίζει γέφυρες με γερά θεμέλια και συνεργάζεται με σχολεία του εξωτερικού, (Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης) αλλά και του εσωτερικού όπως τα ακριτικά μειονοτικά σχολεία Δημαρίου και Κοτύλης Ξάνθης. Επεκτάθηκε όμως και γνώρισε τα σχολεία της Πόλης, Ζάππειο , Ζωγράφειο και Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, συνεργάζεται με το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου Αθηνά αλλά και με άλλα σχολεία της Ρουμανίας αλλά και με τμήματα του Σαββατιάτικου Σχολείου Στοκχόλμης και τμήματα σχολείων του εξωτερικού με Βολιώτες εκπαιδευτικούς. Η φιλοσοφία των συνεργασιών εστιάζεται στη βάση «ενός οράματος για μια κοινωνία που από την ποικιλία της σε κουλτούρες, γλώσσες και παραδόσεις αντλεί πλούτο και δημιουργικότητα, όπου καμία ομάδα πολιτών δεν είναι σε περιθώριο, όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν αύριο να χτίσουν μαζί έναν καλύτερο κόσμο».

Ευχές από το στέλεχος της Ε.Ε. Κώστα Πώποτα

Στα πλαίσια της συνεργασίας γίνεται ανταλλαγή οπτικού και γραπτού υλικού, ώστε τα παιδιά, μέσα από καλλιτεχνικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες πολιτιστικές συνήθειες και να μάθουν τον αλληλοσεβασμό που οδηγεί σε μια γόνιμη συνύπαρξη. Στόχος είναι: «Πρόσθεση, όχι αφαίρεση / πολλαπλασιασμός, όχι διαίρεση» .

Για φέτος η δράση του σχολείου εστίασε στη συγκέντρωση ευχών από φίλους του από όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη βάση πλησίασαν γονείς μαθητών που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως ο Έν. Ταφάι στη Σουηδία κι ο Νίκος Χαλάτσης στη Γερμανία, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία του πολιτισμού και των εθίμων των χωρών αυτών.

Χρόνια πολλά από τη μακρινή Ν. Υόρκη από τον Νίκο Αλεξίου

Στη δράση βοήθησαν κι αρκετοί συμπατριώτες που μετέχουν στο Κοινό των Μαγνήτων από παλιά αλλά και πιο πρόσφατα και ζουν σε χώρες ανά τον κόσμο. Όλοι τους πρόθυμα έστειλαν ευχές για «Καλές γιορτές και καλή χρονιά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 30ου δημοτικού σχολείου Βόλου αλλά και σε όλο το Βόλο». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον ερευνητή Δ. Ηλιόπουλο, φίλο αλλά και βοηθό του σχολείου που κατοικεί στο Λ. Άντζελες, τον Νίκο Αλεξίου στη Ν. Υόρκη, τον Ομότιμο Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γκέκο, τον Αχιλλέα Παπαρσένο, τον Άρη Περουλάκη και τον Κώστα Πώποτα στελέχη της Ε.Ε., την Αικ. Αλεξίου, τον Αντώνη Γκρέκα, τη Μαίρη Μαργαρώνη που με τις κόρες της μας φέρνει σε επαφή με όλη την Ευρώπη. Φίλοι από τη Ν. Αμερική αλλά και την Αυστραλία. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των Ομογενών από την Πόλη της καρδιάς μας, την Κωνσταντινούπολη. Ρουμανία, Μ. Βρετανία, Γερμανία αλλά και Σουηδία ανταποκρίθηκαν επίσης θερμά.

«Είναι δύσκολο να αναφερθούμε σε όλους, υποσχόμαστε να είναι μια επόμενη εργασία για όλους αυτούς τους σπουδαίους κι αξιοπρεπείς συμπατριώτες μας που τιμούν με την παρουσία και το έργο τους την Ελλάδα. Απολαμβάνουμε προς το παρόν τα όμορφα στολισμένα τοπία από τις χώρες διαμονής τους και τους στέλνουμε τις ευχές μας», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, Πασχάλης Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου