ΤΟΠΙΚΑ

Ιατρείο …μικρών επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ιατρείο-μικρών-επιχειρήσεων-από-το-π-180020

Ένα διαφορετικό… ιατρείο, σχεδιάζει να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για το «ιατρείο μικρών επιχειρήσεων» μέσω του οποίου θα παρέχεται… θεραπεία σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας, όμως αντιμετωπίζουν πολύπλευρες επιχειρηματικές προκλήσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το «Ιατρείο Μικρών Επιχειρήσεων» είναι μια από τις 55 ερευνητικές προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος Ερευνώ- Δημιουργώ –Καινοτομώ». Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Π.Θ. έχει «σηκώσει» χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για την παραγωγή έρευνας σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και με στόχο να αναδειχθούν νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τη δημιουργία του «Ιατρείου» συμπράττουν τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και το Οικονομικών Υπολογιστών. Στη σύμπραξη συμμετέχει και η ηγέτιδα εταιρεία στην επιχειρηματική συμβουλευτική, Grant Thornton Α.Ε.

Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής και πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ερευνητικής πρότασης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία είναι ενός εκατ. ευρώ.

Τι είναι το ιατρείο; Σκοπός της πρότασης είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός μοντέλου διαχείρισης και αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) με σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας και η δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στην περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί ως συμβουλευτική υπηρεσία υποστηριζόμενη από ομάδες ειδικών.

Το «Ιατρείο Μικρών Επιχειρήσεων» θα αποτελεί μια web-based, on-line εφαρμογή, η οποία θα υποστηρίζεται από ένα επιστημονικά και τεχνολογικά άρτιο και καινοτόμο μηχανισμό ανάλυσης, αξιολόγησης, συμβουλής και on-site αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της μικρής επιχείρησης ανεξάρτητα από τον κλάδο και την περιοχή λειτουργίας της. Η κάθε μικρή επιχείρηση θα έχει δωρεάν πρόσβαση στην προτεινόμενη ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία εισάγει βασικές πληροφορίες για το είδος της δραστηριότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και λαμβάνει επιχειρηματικές συμβουλές και οδηγίες οι οποίες σε σημαντικό βαθμό είναι δωρεάν.

Η πρόταση αντιμετωπίζει την έλλειψη υποστήριξης της μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα υψηλά ποσοστά «θνησιμότητας» σε όλους τους κλάδους στους οποίους λειτουργούν μικρές επιχειρήσεις και ειδικότερα της «θνησιμότητας» των νέων επιχειρήσεων.

Η αναγκαιότητα της πρότασης προκύπτει από το γεγονός ότι η ανάπτυξη της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν σε αριθμό το ένα εκατομμύριο και οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές και πολύπλευρες επιχειρηματικές προκλήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου