ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το κτηματολόγιο στο Πήλιο

ξεκινά-το-κτηματολόγιο-στο-πήλιο-181509

Ξεκινά το κτηματολόγιο στο Πήλιο. Από 8 Ιανουαρίου «τρέχουν» οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρείας εθνικού κτηματολογίου και χαρτογράφησης ΕΚΧΑ Α.Ε. www.ktimatologio.gr.

Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Πήλιο αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές: Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Αφετών, Βυζίτσας, Ζαγοράς, Καλαμάκι, Καλών Νερών, Κισσού, Λαμπινούς, Μακρυρράχης, Μηλεών, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Πινακάτων, Πουρίου, Συκής και Τσαγκαράδας.

Σύμφωνα με την Γραμματή Μπακλατσή, Τοπογράφο Μηχανικό που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είναι σημαντικό για τον ιδιοκτήτη να προσέλθει και να δηλώσει σωστά το ακίνητό του. Το κτηματολόγιο κατοχυρώνει την ιδιοκτησία γιατί καταγράφει το εμβαδόν, το σχήμα και τα ακριβή όρια του ακινήτου, ενώ βάζει τέλος σε τυχόν διαμάχες, διεκδικήσεις και καταπατήσεις, φαινόμενα που συναντάμε πολύ συχνά στο Πήλιο. Το Εθνικό Κτηματολόγιο όμως, δεν είναι μια τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου. Είναι η δημιουργία ενός πλήρως σύγχρονου αυτοματοποιημένου αρχείου της ακίνητης ιδιοκτησίας, που περιέχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία νομικά και τεχνικά, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των αγοροπωλησιών.

Επίσης όπως σημειώνει η κ. Γ. Μπακλατσή με τη δήλωση στο κτηματολόγιο κατοχυρώνουν πολλοί ιδιοκτήτες στο Πήλιο και τα ακίνητα για τα οποία δεν έχουν συμβόλαια, δηλαδή αυτά που κατέχουν από χρησικτησία ή τα ακίνητα που καταστράφηκαν τα συμβόλαιά τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Μηλεών που κάηκε από τους Γερμανούς το 1944.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους εσωτερικού είναι 3 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 10/04/2018, και 6 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού, δηλαδή μέχρι τις 09/07/2018.

Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης που βρίσκεται στο Κτίριο του Κοινοτικού Καταστήματος Ανηλίου, Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Τ.Κ. 37001 Οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από το γραφείο Ανηλίου είναι: Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Πηλίου και Τσαγκαράδας. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08:30-16:30, Τετάρτη 08:30-20:30
Επίσης δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ν. Ιωνίας Βόλου Διεύθυνση: Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08:30-16:30, Τετάρτη 08:30-20:30 .
Οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από το γραφείο αυτό είναι: Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Αφετών, Βυζίτσας, Ζαγοράς, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Κισσού, Λαμπινούς, Μακρυράχης, Μηλεών, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Πινακατών, Πουρίου, Συκής και Τσαγκαράδας.

Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες είναι: Φωτοτυπία του συμβολαίου τους και του πιστοποιητικού μεταγραφής, από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό διάγραμμα (αν διαθέτουν), φωτοτυπία ταυτότητας ή Διαβατηρίου, έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.) και αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης

Τα χρήματα που θα καταβάλλονται για κάθε ιδιοκτησία (δικαίωμα) ως πάγιο τέλος κτηματογράφησης, είναι:

α) Για τα εντός σχεδίου πόλης και εντός ορίων οικισμού ακίνητα 35€ για κάθε δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20€ για κάθε δικαίωμα.

β) Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα 35€ για κάθε δικαίωμα. Όμως τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση

Δήλωση έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Τέτοια δικαιώματα είναι: η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα), δουλεία (π.χ. επικαρπίας από γονική παροχή, οίκησης, διόδου κ.λπ.), υποθήκη/προσημείωση, αγωγή και ανακοπή, κατάσχεση, μακροχρόνια μίσθωση, χρονομεριστική μίσθωση (time sharing), χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου (leasing), μεταλλειοκτησία και μεταφορά συντελεστή δόμησης

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν επίσης και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.).

Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σ’ αυτό να το δηλώσουν (π.χ. αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

Επίσης, η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός και εκτός σχεδίου, είτε είναι αστικά, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι οικοδομημένα, είτε όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου