ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή «αγκαλιά» το ΚΗΦΗ Αγριάς

ανοιχτή-αγκαλιά-το-κηφη-αγριάς-181663

Ενα δεύτερο σπιτικό για τους απόμαχους της εργασίας, όχι όμως της ζωής, αποτελεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αγριάς, όπου καθημερινά 15 ηλικιωμένοι-ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, βρίσκουν μια ανοιχτή «αγκαλιά» να τους περιμένει.

Στο ΚΗΦΗ Αγριάς φιλοξενούνται ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άνοια ή κινητικές δυσκολίες και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. Είναι είτε μοναχικοί είτε τα παιδιά τους εργάζονται τα πρωινά και δεν μπορούν να τους φροντίσουν.

Το ΚΗΦΗ που λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι, αποτελεί ένα δεύτερο σπιτικό για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, απασχολούνται δημιουργικά, ενώ έχουν φροντίδα από φυσικοθεραπευτή, υπάρχει η δυνατότητα για ομαδική άσκηση, σε όσους το χρειάζονται παρέχεται προσωπική φροντίδα όπως μπάνιο και σίτιση, αλλά και χορήγηση φαρμάκων.

Μέσω του ΚΗΦΗ Αγριάς, πολλοί ηλικιωμένοι απολαμβάνουν κοντινές εκδρομές, εκκλησιάζονται, γιορτάζουν τα γενέθλιά τους. Δεν νιώθουν απομονωμένοι, αλλά ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Η υπεύθυνη του ΚΗΦΗ Αγριάς, Ασημένια Ρήγα, αναφέρει:

«Για τις γιορτές, ο Βόλος φόρεσε τα γιορτινά του μπλε φωτάκια, τα καταστήματα λαμπυρίζουν τόσο πολύ που συναγωνίζονται σε ομορφιά, και χαρμόσυνοι ήχοι πλημμυρίζουν τους δρόμους, την παραλία και τις πλατείες. Καλά όλα αυτά. Ας αφήσουμε τον κόσμο να χαρεί, με ό,τι έχει και ό,τι μπορεί. Έλα μου όμως, που μερικοί ανθρωποι το μόνο που περιμένουν είναι ένα τηλέφωνο να χτυπήσει, μπας και χωθεί στη μοναξιά τους κάτι ζωντανό.

Αρκετοί άνθρωποι ηλικιωμένοι, βυθισμένοι σε τέτοια σιωπή, που τρομάζεις από τον βρόντο της. Έτσι είναι η ζωή, λέμε. Εκεί θα καταλήξουμε όλοι. Διαφωνώ. Οτιδήποτε μοιρολατρικό είναι η δικαιολογία να αποφύγουμε πραγματικότητες που μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα και απλά τις προσπερνάμε. Με αυτούς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας κάποιοι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών έχουμε περάσει ώρες ατέλειωτες όταν πηγαίναμε στα σπίτια τους για να ικανοποιήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, να μιλήσουμε για την καθημερινότητά τους αλλά και να μοιραστούν μαζί μας μνήμες και μυστικά που ούτε στους συγγενείς και στα παιδιά τους δεν ήθελαν να εξομολογηθούν. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό και αγάπη, και αυτές τις μέρες δεν θα πρέπει να μένει κανείς μόνος του και να δείχνουμε αδιαφορία.

Εχουμε τη χαρά πλέον να κάνουμε παρέα όλοι μαζί, να δημιουργούμε και να γιορτάζουμε την κάθε στιγμή σε ειδικούς χώρους (δομές). Πρόκειται για τα Ημερήσια Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Ισως κάποιοι να ζούνε μόνοι, χωρίς παιδιά ή με παιδιά που δυστυχώς έχουν αποποιηθεί τις ευθύνες τους. Υπάρχουν και παιδιά όμως που τους νοιάζονται και τους αγαπάνε, αλλά εργάζονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να τους φροντίσουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οπότε μέσω των ΚΗΦΗ δεν υφίσταται κοινωνική απομόνωση. Δεν είναι η τηλεόραση η μόνη συντροφιά και ο καναπές στον οποίο στρογγυλοκάθεται η μοναξιά τους και ριζώνει με τον καιρό… Μαζί στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ακούσαμε τα αγαπημένα τους τραγούδια, θα χορέψουμε, θα παίξουμε και θα γελάσουμε όπως παίζουν τα μικρά παιδιά. Είναι οι αγαπημένοι δικοί μας άνθρωποι που τους περιμένει μια ζεστή αγκαλιά και να πιούμε το πρωινό μας καφεδάκι, μαζί με τον κουραμπιέ και το μελομακάρονο. Ας μη ξεχνάμε ότι η αγάπη δεν είναι φιλανθρωπία αλλά παναθρώπινη αξία».

Σημειώνεται ότι το ΚΗΦΗ Αγριάς της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2012, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου