ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ αερορύπανσης στον Βόλο

ρεκόρ-αερορύπανσης-στον-βόλο-181688

Τιμές-ρεκόρ σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων κατέγραψε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στον Βόλο, το τριήμερο από το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων έως και τα μεσάνυκτα της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων. Ο δείκτης έφθασε να καταγράφει ωριαίες συγκεντρώσεις μέχρι και 409 (!)μgr/m3. Η πόλη στην κυριολεξία μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το χθεσινό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το… πάρτι των αιωρούμενων σωματιδίων που σηματοδότησε στην πόλη το έθιμο που θέλει τις οικογένειες να μαζεύονται γύρω από την αναμμένη εστία για τις γιορτές, επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, που έδωσε στη δημοσιότητα τις μετρήσεις αέριων ρύπων για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Εως και την προπαραμονή των Χριστουγέννων, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν κάτω από τα όρια: στις 22 Δεκεμβρίου, ο μέσος όρος συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ήταν στα 31μgr/m3 και στις 23 του μήνα «έκλεισε» στα 30 μgr/m3.

Τα αιωρούμενα σωματίδια επιδόθηκαν σε χαμηλές… πτήσεις έως και το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, οπότε και έκλεισε η εμπορική αγορά και οι οικογένειες άρχισαν να μαζεύονται στο σπίτι για το γιορτινό τραπέζι.

Από τις 7μ.μ. της παραμονής των Χριστουγέννων έως και τις 12 τα μεσάνυκτα, ο δείκτης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακολούθησε ράλι ανόδου: 50, 77, 210, 370, 398 και 409μgr/m3. Ο μέσος όρος έκλεισε στα 83 μgr/m3 όταν το όριο είναι 50μgr/m3.

Η… κούρσα συνεχίστηκε και τις πρώτες πρωινές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων, μειώθηκε για λίγο τις μεσημεριανές ώρες και η άνοδος συνεχίστηκε τις βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις ανά ώρα που καταγράφτηκαν το 24ωρο των Χριστουγέννων έχουν ως εξής (από 1 τα ξημερώματα έως 12 τα μεσάνυκτα): 274, 172, 115, 86, 81, 63, 54, 65, 81, 73, 54, 70, 36, 35, 28, 21, 24, 31, 71, 128, 110, 109, 125, 129 μgr/m3. Ο μέσος ημερήσιος όρος έκλεισε στα 85 μgr/m3.

Αλλά και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, επίσης ημέρα αργίας, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν υψηλές: στη 1 τα ξημερώματα 166μgr/m3, στις 2 τα ξημερώματα 200 μgr/m3, στις 3 τα ξημερώματα 71 μgr/m3 και από τις 8 το βράδυ έως και τις 12 τα μεσάνυκτα οι τιμές διαμορφώθηκαν ανά ώρα ως εξής: 105, 71, 93, 116, 98μgr/m3. Ο μέσος όρος έκλεισε στα 64 μgr/m3.

Συστάσεις από την περιφέρεια

Με αφορμή το τριήμερο… αποπνιξίας που έζησε ο Βόλος, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκδόθηκαν οι ακόλουθες συστάσεις:

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 έως 04:00) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο των δήμων Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Θορυβημένος ο Ιατρικός Σύλλογος

Οι τιμές-ρεκόρ των αιωρούμενων σωματιδίων στον Βόλο θορύβησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ευθύμη Τσάμη, «οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στο άναμμα τζακιών και σομπών». «Ο,τι καίμε επιστρέφει σε εμάς μέσω του αέρα που αναπνέουμε», είπε χαρακτηριστικά, συστήνοντας σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να παραμένουν στο σπίτι τους όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες, που είναι ιδιαίτερα τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.

Ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου μετρητών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα δίνουν αποτελέσματα on line σε πραγματικό χρόνο. «Ενας μόνο σταθμός δεν αρκεί. Θα πρέπει και ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εγκαταστήσουν σταθμούς και να δημιουργηθεί δίκτυο καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου