ΤΟΠΙΚΑ

“Tέλος καλό, όλα καλά”

tέλος-καλό-όλα-καλά-851206

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση εκ μέρους του ΥΕΝ του ναυαγίου του «Sea Diamond» εμφανίστηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στη «συστηματική προετοιμασία και την ετοιμότητα που επέδειξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου».
«Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα μία αγωνία. Όχι να έχω καλές δημόσιες σχέσεις ή να πολιτεύομαι με όρους δημοσκοπήσεων, αλλά να μη μου τύχει ένα τέτοιο ναυάγιο» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Για το θέμα της απορρύπανσης διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το ανθρωπίνως δυνατό για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στη Θήρα. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί πρόσθετων οικονομικών μέσων, είπε και συμπλήρωσε ότι το ΥΕΝ δεν πρόκειται να δώσει την έγκριση του πως αποκαταστάθηκε το θαλάσσιο περιβάλλον, εάν δεν πεισθεί ότι απαντλήθηκε και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου από τα ύφαλα του βυθισμένου πλοίου.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Χρ.Παπουτσής είπε ότι το ναυάγιο δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και ξεκαθάρισμα ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ελέγχεται για την επιλογή του σημείου, όπου οδηγήθηκε και βυθίστηκε το πλοίο, για την «ολιγωρία» στην ενεργοποίηση των μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος και για τις «προνομιακές» σχέσεις της με την εταιρεία «Λούης».
Απαντώντας, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι το Λιμενικό έχει ευθύνη να μην γίνει ναυάγιο σε είσοδο λιμένος, σε περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος (Natura) και σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας. Σημείωσε μάλιστα ότι ο πλοίαρχος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει το είδος της βοήθειας που επιθυμεί να του παρασχεθεί: εάν το Λιμενικό έλεγε πήγαινέ το εκεί θα προέκυπταν υποχρεώσεις αστικής ευθύνης για το Δημόσιο, τη στιγμή μάλιστα που έκανε ό,τι έπρεπε για τη διάσωση των επιβαινόντων, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ακολούθως, είπε ότι, όπως αποτελεί τιμή και δεν πρέπει να ποινικοποιείται η εργασία των παιδιών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε ναυτιλιακές εταιρείες, έτσι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και η θεσμοθετημένη υποχρέωση των πολιτικών να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις εταιρειών κρουαζιερών.
Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι.Διαμαντίδη που έκανε λόγο για προβοκάτσια. «Ο γιος μου είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και δουλεύει ως άμισθος εκπαιδευόμενος σε εταιρεία της ποντοπόρου ναυτιλίας, που δεν έχει σχέση με κρουαζιέρες» διευκρίνισε ο κ. Διαμαντίδης.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ.Παντελάκη κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων «παίζουν κορώνα-γράμματα» τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών. Μίλησε επίσης για μη επαρκή σωστικά μέσα του «Sea Diamond», που βυθίστηκε διότι «υπήρχαν διαρροές στα στεγανά του». Αφησε ακόμα αιχμές για τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» ενώ ζήτησε την ανάληψη της ευθύνης του ελέγχου της ασφάλειας των πλοίων από το Δημόσιο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασ.Ξηροτύρη-Αικατερινάρη είπε ότι δεν αποτράπηκε η βύθιση και ότι υπάρχει σύγχυση για το σχέδιο απορρύπανσης.

Λιμένες καταφυγής
Εξάλλου, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε τον αποχαρακτηρισμό του Αθηνιού Σαντορίνης και των Λινοπεραμάτων Ηρακλείου ως «λιμένων καταφυγής». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Ανωμερίτης αναρωτήθηκε πού θα καταφύγει ένα πλοίο με πρόβλημα στις μηχανές ή με πυρκαγιά εάν «μείνει» μεταξύ Ηρακλείου και Σαντορίνης, ενώ ο ΥΕΝ είπε ότι λιμένες καταφυγής είναι καλύτερο να δημιουργούνται σε απομονωμένους χώρους και βραχονησίδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου