ΤΟΠΙΚΑ

Χιλιάδες κόσμου στον Βόλο και στο Πήλιο

χιλιάδες-κόσμου-στον-βόλο-και-στο-πήλι-182914

Απέδωσε το πλήθος χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου, οι ενέργειες επικοινωνίας και τα οικονομικά πακέτα που έκαναν οι ξενοδόχοι. Ο Βόλος και το Πήλιο φιλοξένησαν 3.000 άτομα και τα Χριστούγεννα «κατέγραψαν» στον νομό μία πολύ καλή τουριστική κίνηση παρά την «τρομοκρατία» που υπήρξε με τις μετακινήσεις και τις ακυρώσεις κρατήσεων. Οι πληρότητες σε ορισμένες περιπτώσεις σε Βόλο, Πορταριά, Μακρυνίτσα έφτασαν στο ζενίθ. Στα υπόλοιπα καταλύματα στους άλλους τουριστικούς προορισμούς άγγιξαν το 70-80%, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση στον κόσμο του τουρισμού.

Ο Έλληνες βγήκαν έξω τις εορτές των Χριστουγέννων, λένε οι επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ αφίξεις υπήρξαν και από τις αγορές του εξωτερικού. Κυρίως τουρίστες από Βόρεια Ελλάδα αλλά και από Αθήνα επέλεξαν Βόλο και Πήλιο για να περάσουν τις αγαπημένες γιορτές του χρόνου, με κατά κύριο λόγο τριήμερη διαμονή, ενώ κίνηση υπήρχε και από Ολλανδούς, Γερμανούς και Σέρβους, η οποία, όμως, ήταν πιο περιορισμένη. Η έναρξη της εορταστικής περιόδου με τις γιορτές των Χριστουγέννων έγινε με αρκετά ικανοποιητική επισκεψιμότητα για τον Βόλο και το Πήλιο, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στον χάρτη των αγαπημένων τουριστικών προορισμών για τα Χριστούγεννα.

Παρόλα αυτά η κίνηση θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης λέει ότι η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ακυρώσεις και να στερήσουν πολύτιμες αφίξεις και κίνηση στην περιοχή. «Υπήρχε μία πολύ καλή ροή, και αν δεν υπήρχε όλη αυτή η τρομοκρατία με τις μετακινήσεις θα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα, και θα μπορούσαμε να φτάσουμε και το 100% σε όλα τα καταλύματα σε Βόλο, Πορταριά και Μακρυνίτσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης, ο οποίος τόνισε ότι την τελευταία στιγμή υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα με ακυρώσεις κρατήσεων.

Σε σχέση με πέρυσι πάντως, η εικόνα που υπάρχει φαίνεται ότι είναι πολύ καλύτερη. «Δούλεψαν οι πολλές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και οι ενέργειες επικοινωνίας που έγιναν και πήραμε μία ανάσα. Ανάλογα με την από εδώ και στο εξής πορεία μπορεί να έχουμε αύξηση στην κίνηση ύψους 15%» ανέφερε ο ίδιος. Μεταξύ των ξενοδόχων υπάρχει κλίμα διάχυτης ικανοποίησης, δεν επικρατούν όμως και χαμόγελα στα πρόσωπά τους. «Το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων κινήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αλλά θα μπορούσαμε να κινηθούμε και καλύτερα» επανέλαβε ο ίδιος, τονίζοντας ότι υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις χρόνων, και για να κινηθεί ο τουρισμός χρειάστηκε να γίνουν καλά πακέτα προσφορών.

Από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης, εκτιμά ότι οι αυξημένες πληρότητες αφορούσαν 2.000 κρεβάτια από σύνολο 5.000. «Σε Βόλο, Μακρυνίτσα, Πορταριά υπήρχαν πληρότητες της τάξεως του 90% και στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία έφτασαν και το 100%. Δεν γέμισαν όμως τα ξενοδοχεία στο Ανατολικό Πήλιο και μέσα στον Παγασητικό. Δεν χρειάστηκε να ανοίξουν παραλιακά καταλύματα για να φιλοξενήσουν κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι η τουριστική κίνηση κινήθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τονίζει ότι έγινε μία καλή αρχή για την περίοδο των εορτών, όμως το επόμενο διάστημα είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν υπήρξε ή όχι αύξηση στην κίνηση σε σχέση με πέρυσι. «Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι ικανοποιημένοι από το ταμείο. Υπήρχαν πολύ ελκυστικές τιμές, καθώς ο κόσμος έχει πεσμένη αγοραστική δύναμη, ενώ από την 1η Ιανουαρίου προστίθεται το τέλος διανυκτέρευσης και ταυτόχρονα υπάρχει μία σειρά από υποχρεώσεις. Τα έξοδα για ΔΕΗ και πετρέλαιο δεν μπορούν να καλυφθούν με τα πακέτα προσφορών που γίνονται. Θα έπρεπε να υπήρχε μέση τιμή 80 ευρώ για τα έξοδα διανυκτέρευσης» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου