ΤΟΠΙΚΑ

Τάξη… μιας άλλης εποχής στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου

τάξη-μιας-άλλης-εποχής-στο-1ο-επαλ-βόλ-183703

Για έδρα, ένα ξύλινο με ψηλά «πόδια» τραπέζι. Θέση του καθηγητή στην έδρα, η ξύλινη καρέκλα με το ψάθινο κάθισμα. Ενας ξύλινος χάρακας με χερούλι και μια θήκη στην οποία έμπαιναν τα απουσιολόγια. Πίσω ο… μαυροπίνακας. Και απέναντι από την έδρα τα πράσινα θρανία με τα ενσωματωμένα καθίσματα που αποτελούνταν από μία πλάκα ξύλου στο ίδιο ή σε καφέ χρώμα. Πάνω τους γραμμένες οι σκέψεις, τα συνθήματα, τα ονόματα, οι… εφηβικοί έρωτες των μαθητών του περασμένου αιώνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μία αίθουσα διδασκαλίας, που μόλις περνάς το κατώφλι της σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στον περασμένο αιώνα, έχει δημιουργηθεί στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου. Ο εξοπλισμός της πάλαι ποτέ Εμπορικής Σχολής, μετέπειτα Οικονομικού Γυμνασίου και στη συνέχεια ΤΕΛ, πριν μετεξελιχθεί σε ΤΕΕ και σήμερα ΕΠΑΛ, «ζωντανός» μάρτυρας της ιστορίας του σχολείου.

Βρέθηκε στις αποθήκες, όταν γινόταν η αναγκαστική «μετακόμιση» από το Καρτάλειο Διδακτήριο στο κτίριο Αποστόλου, διασώθηκε και καταγράφτηκε στα βιβλία του σχολείου, προκειμένου να μην μπορεί να καταστραφεί αν προηγουμένως δεν υπάρξει τέτοια απόφαση.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, πήρε τη θέση του σε μια από τις αίθουσες του κτιρίου Αποστόλου. Και με πρωτοβουλία του διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, Νικ. Κατσαβριά, δημιουργήθηκε μία vintage αίθουσα, μία αίθουσα διδασκαλίας-μουσείο.

«Κινδυνεύαμε να τα χάσουμε. Εμείς τα καταγράψαμε και δημιουργήσαμε μια αίθουσα-μουσείο», αναφέρει ο ίδιος. Η αίθουσα του περασμένου αιώνα μπορεί σήμερα να μην είναι λειτουργική, στόχος είναι όμως να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ακόμη και για τη διεξαγωγή μαθημάτων, με… φόντο το παρελθόν.

Το μόνο που δεν θα καθαριστεί θα είναι τα «αποτυπώματα» μαθητών της δεκαετίας του ’50 και έπειτα πάνω στα θρανία. Αυτά θα παραμείνουν ως ντοκουμέντο και θα θυμίζουν τα κοινά γνωρίσματα των μαθητών του τότε και του σήμερα: την αγωνία για τα μαθήματα, την ανάγκη να αφήσει ο μαθητής τη σφραγίδα του αναγράφοντας το όνομά του, τον αιώνιο έρωτα που υπόσχεται με το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει.

Εκπαιδευτικά μουσεία στα σχολεία

Το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου δεν είναι το μοναδικό σχολείο, που έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό μουσείο.

Εκπαιδευτικά μουσεία στα οποία καταγράφεται η εξέλιξη της σχολικής ζωής στο πέρασμα του χρόνου, έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν και άλλα σχολεία της Μαγνησίας. Η ζωντανή ιστορία της εκπαίδευσης, αποτυπώνεται πάνω σε εξοπλισμό, εποπτικά μέσα, βιβλία, τα οποία περιμένουν για να πάρουν τη θέση τους σε ειδικούς χώρους μέσα στα σχολεία και να αποτελέσουν μικρά μουσεία των ίδιων των σχολείων.

Πρωτοπόρος σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ο πρώην διευθυντής (σήμερα συνταξιούχος) του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Καραθανάσης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει εκπαιδευτικούς χάρτες, υδρόγειες σφαίρες, βιβλία και σχολικά είδη, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό μουσείο. Ολο το υλικό είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε αποθήκες.

Χώρο μουσείου στο σύγχρονο εργαστήριο του ηλεκτρονικού τομέα έχει δημιουργήσει το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου στο κτίριο του πρώην Πολυκλαδικού. Παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκάνερ, ακόμη και παλιά κουδούνια φιλοξενούνται στο μουσείο που καταγράφει την ιστορία της εισόδου των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Κάτι αντίστοιχο επιχειρείται να δημιουργηθεί και στο 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Αλλά και στο ΓΕΛ Σκοπέλουαναζητείται αίθουσα προκειμένου να δημιουργηθεί μουσείο με ιστορικά αρχεία και παλαίτυπα βιβλία που διασώζονται στα σχολεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου