ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα με αιθαλομίχλη πέρασε ο Βόλος

χριστούγεννα-με-αιθαλομίχλη-πέρασε-ο-183870

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΕΠΙ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΒΡΑΔΙΑ

Χριστούγεννα με… αιθαλομίχλη πέρασε ο Βόλος. Τα Χριστούγεννα, κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, το έθιμο θέλει τα μέλη να μαζεύονται στο σπίτι και να γιορτάζουν. Γύρω από τα αναμμένα τζάκια στήθηκε το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, και μαζί το… πάρτι των αιωρούμενων σωματιδίων.

Από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, οπότε και τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν και οι οικογένειες άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σπίτια για να γιορτάσουν, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Μυρωδιά καμένου ξύλου και θολή ατμόσφαιρα, λες και επικρατούσε ομίχλη, ήταν το σκηνικό που επαναλήφθηκε και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο βαριά και η μυρωδιά καμένου εισχωρούσε στο εσωτερικό των σπιτιών μέσα από τα κουφώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και τις πρωινές ώρες, η μυρωδιά δεν υποχωρούσε.

Οι συγκεντρώσεις χτύπησαν κόκκινο, ωστόσο ακριβείς τιμές δεν αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των αργιών.

Ακριβείς μετρήσεις θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Στο μεταξύ, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ξεκινούν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης, από ηλεκτρικό ποδήλατο εξοπλισμένο με αισθητήρες, που θα κυκλοφορεί μέσα στον Βόλο και θα καταγράφει δεδομένα.

Πρόκειται για πρόγραμμα στο οποίο συμπράττουν τρία ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του Π.Θ. και του ΕΚΠΑ, Γιώργο Πρώια, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία των ιδρυμάτων πάνω στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, εντός των ημερών θα χαραχθεί το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει το ηλεκτρικό ποδήλατο για το τρίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Μέσω του εξοπλισμού του, το ποδήλατο θα καταγράφει τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και ρύπων, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.

Μέσω ειδικών φίλτρων θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα να αναλυθεί η σύσταση των ρύπων, συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες. «Στα δρομολόγια θα συμπεριλάβουμε και περιοχές όπου υπάρχουν πάρκα αλλά και παιδικές χαρές προκειμένου να μελετήσουμε και τις βιοκλιματικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Πρώιας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου