ΤΟΠΙΚΑ

Η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνει την ΑΓΕΤ!!!

η-μελέτη-του-υπεχωδε-δείχνει-την-αγετ-851206

Η κυρίαρχη πηγή οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του Βόλου είναι η βιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής , σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το 2004, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στο δημαρχείο του Βόλου στην ημερίδα με θέμα “Ποιότητα του αέρα στο Βόλο, παρούσα κατάσταση, τάσεις, μέτρα και πολιτικές βελτίωσης”, ενώ την παρουσίαση των επικαιροποιημένων συμπερασμάτων για την ποιότητα του αέρα στο Βόλο θα κάνει ο Δρ. Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τη μελέτη από την εισαγωγή φυσικού αερίου στην ΑΓΕΤ και σε άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις γενικά, δεν αναμένονται παρά μικρές μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, αντιθέτως με τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία προβλέπεται ότι θα μειωθούν δραστικά με τη γενικευμένη χρήση φυσικού αερίου στη βιομηχανία και με την εφαρμογή και αυστηρή τήρηση ενός προγράμματος αντιρρύπανσης στη βιομηχανία ΑΓΕΤ και σε άλλες ρυπογόνες μονάδες (π.χ. μονάδες ασβέστου).
Η μελέτη εξάλλου προτείνει, προκειμένου να υπάρξει σημαντική βελτίωση σε τοπικό επίπεδο, σταδιακή μεταφορά των ρυπογόνων βιομηχανιών σε οργανωμένες ζώνες και επισημαίνει ότι εάν τελικά επιλεγεί η παραμονή τους στον αστικό ιστό, θα πρέπει να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση, η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας.

Τα βασικά συμπεράσματα
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της μελέτης:
Όσον αφορά στις παραγωγικές διεργασίες, πολύ σημαντική πρόοδος μπορεί να προέλθει από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αντιρρύπανσης στις βιομηχανικές μονάδες, στη βάση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΔΤ), και κύρια στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, η οποία αποτελεί την κυρίαρχη πηγή οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων.
– Οι συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΡΜ10) είναι σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τα νομοθετημένα όρια ποιότητας. Τα ΡΜ10 προέρχονται από αστικές δραστηριότητες, βιομηχανικές πηγές και από φυσικές πηγές γενικότερα αλλά παράλληλα συνδέονται και με την ύπαρξη της διάχυτης περιφερειακής ρύπανσης.
– Οι συγκεντρώσεις όζοντος σε υψηλά επίπεδα και οριακά κάτω από τα όρια ποιότητας. Τα υψηλά επίπεδα όζοντος συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη διάχυτη περιφερειακή ρύπανση της περιοχής.
– Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αλλά πάντως κάτω από τα όρια ποιότητας. Κατά κύριο λόγο, η παρουσία οξειδίων του αζώτου συνδέεται με τοπικές πηγές, αστικές και βιομηχανικές.
– Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου είναι κάτω από τα όρια ποιότητας, αλλά όχι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό αποδίδεται στις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες διασποράς και στην παρουσία βιομηχανικών πηγών.
– Οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα είναι σε χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω από τα ισχύοντα νομοθετημένα όρια.
– Οι συμβατικές αστικές πηγές ρύπων στην πόλη του Βόλου περιλαμβάνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, την κεντρική θέρμανση και το λιμάνι του Βόλου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα κατά τους θερινούς μήνες.
– Στην περιοχή της πόλης του Βόλου καταγράφεται έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και η σημαντικότερη βιομηχανική πηγή είναι η βιομηχανία τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2 km περίπου από τις αστικές περιοχές (παρεμβάλλεται ο λόφος Γορίτσα, ύψους 200 m). Επισημαίνεται ότι η συνήθης ατμοσφαιρική ροή δεν ευνοεί τη μεταφορά ρύπων προς τις αστικές περιοχές. Από τις λοιπές βιομηχανίες στις οργανωμένες ζώνες εκπέμπονται ρύποι κύρια από τη διαδικασία της καύσης, για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και σε κάποιες περιπτώσεις και από την παραγωγική διαδικασία.
– Ο Βόλος παρουσιάζει ιδιαίτερα δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες διασποράς, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καταστάσεις σχεδόν άπνοιας σε μεγάλο ποσοστό του χρόνου, χαμηλές θερμοκρασιακές ανασ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου