ΤΟΠΙΚΑ

Γραφείο Ευρωπαϊκής Δικτύωσης στις Βρυξέλλες

γραφείο-ευρωπαϊκής-δικτύωσης-στις-βρ-488708

Την πρόταση της «Θεσσαλών Δύναμη» για την Ευρωπαϊκή Δικτύωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αξιοποίηση πολιτικών, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν την Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή ανακοίνωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Απ. Παπατόλιας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ, διαθέτει και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά τα προγράμματα ανακοινώνονται κεντρικά από την ΕΕ, χωρίς την άμεση εμπλοκή κρατικών φορέων, αλλά σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Παπατόλιας πρόσθεσε: «Για την ευρωπαϊκή δικτύωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο την αξιοποίηση Πολιτικών, Πρωτοβουλιών και Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή, προγραμματίζουμε:

– Δημιουργία Γραφείου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις Βρυξέλλες, κατά το επιτυχημένο πρότυπο των σημαντικών περιφερειών άλλων χωρών, σε συνεργασία με άλλες περιφέρειες Ελληνικές ή άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχει ήδη συνεργασία.

– Σύσταση «Επιτροπής Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και ειδικού Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γραφείο Περιφερειάρχη, για τον αποτελεσματικό συντονισμό προτάσεων και έργων στην ΕΕ από τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

– Συμμετοχή στις δράσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και Πόλεων» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες.

– Συμμετοχή στα ετήσια Φόρα της ΕΕ: Τουρισμού ETF (European Tourism Forum), Πολιτισμού (Cultural Forum), Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας, Πράσινη εβδομάδα κ.λ.π.

– Συμμετοχή στο Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Περιφερειών (Association of European Regions).

– Συνέχιση και διεύρυνση των Δικτύων Πολιτιστικού Τουρισμού ΧΕΙΡΩΝ, στο οποίο ηγείται η Νομαρχία Μαγνησίας σήμερα και αύριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών Αεροδρομίων ERAN (European Regional Airports Network) σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για ίδρυση νέων δικτύων συνεργασίας περιφερειών σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών, νησιώτικων περιοχών, ορεινών όγκων, ποταμών – λιμνών.»

Όπως πρόσθεσε, «από την παραπάνω περιγραφή συνάγεται το συμπέρασμα ότι, από τη λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Δικτύωσης προκύπτει σαφής προστιθέμενη αξία, τόσο για τη λειτουργία της Περιφέρειας, όσο και για τον αναπτυξιακό βηματισμό της Θεσσαλίας, οι πόροι που θα εξασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό μπορούν μάλιστα να ξεπεράσουν τις συμβατικές χρηματοδοτικές πηγές και να προσθέσουν ένα σημαντικό ποσό στο μεγάλο θεσσαλικό «κουμπαρά».

Βεβαίως, όσα προτείνουμε είναι «άγνωστες λέξεις» για το γνωστό ανθυποψήφιό μας. Θα ήταν χαρά μας, εάν, αντί της γνωστής πολιτικής φυγομαχίας, επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μας και να επεξεργαστεί κι εκείνος μία δική του πρόταση για την ευρωπαϊκή δικτύωση της Θεσσαλίας. Έτσι, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που δυστυχώς την αξιοποιεί για να ψελλίσει αόριστες υποσχέσεις για άσχετα, ως επί το πλείστον, θέματα με την περιφερειακή ανάπτυξη».

Απάντηση σε Κ. Αγοραστό για την ομιλία στα Φάρσαλα

Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Αγοραστός κατά την ομιλία του στα Φάρσαλα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Ο υποψήφιος της ΝΔ, ζήτησε από τα Φάρσαλα, να καταψηφίσουμε στις εκλογές το Μνημόνιο που αυτός, μαζί τον αλήστου μνήμης κ. Αλογοσκούφη, φόρτωσαν στη χώρα και τους εργαζόμενους. Σήμερα, μετανοημένος, καμώνεται τον εξοργισμένο και ζητά δίκαιες αποζημιώσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς, ενώ την περίοδο που ήταν Κυβερνητικός βουλευτής, δεν τόλμησε να πάρει ούτε μία πρωτοβουλία για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ζήτησε μάλιστα την επέκταση του προγράμματος νιτρορύπανσης, όταν ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια συναινούσε ανοιχτά στον περιορισμό του προγράμματος κατά 80%…

Ζήτησε ακόμη άδειες γεωτρήσεων χωρίς κόστος, όταν με τη δική του συγκατάβαση ο «δικός του» κ. Γκούπας, μόλις πριν από ένα χρόνο, εξέδιδε την απόφαση για την επιβάρυνση των αγροτών. Διεκδικεί τέλος το δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, όταν δεν έχει να επιδείξει στο ενεργητικό του ούτε μία πρωτοβουλία για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου.

Τώρα, με περισσή υποκρισία, συμπαραστέκεται δήθεν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, λησμονώντας ότι η Κυβέρνηση του μέντορά του κ. Αλογοσκούφη, οδηγούσε πριν από λίγα χρόνια στη διάλυση του ασφαλιστικού φορέα των αγροτών…

Με άλλα λόγια, δεν φτάνει που δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μισή λέξη για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, έχει το θράσος να δηλώνει προεκλογικά στο πλευρό των αδικημένων.

Ευτυχώς, όμως, οι αδικημένοι δεν είναι πλέον τα γνωστά «κορόιδα», όπως έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει τους πολίτες ο πρώην βουλευτής. Και γνώση έχουν και κρίση. Και κυρίως διαθέτουν μνήμη».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου