ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος Δεκεμβρίου ξεκινά πιλοτικά η λειτουργία της τοπικής Ομάδας Υγείας στη Ν. Ιωνία

τέλος-δεκεμβρίου-ξεκινά-πιλοτικά-η-λε-187089

Μέχρι τέλος του μήνα σε λειτουργία η πρώτη Τοπική Ομάδα Υγείας στη Νέα Ιωνία, στον χώρο που σήμερα λειτουργούν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, στο κτίριο απέναντι από το πρώην δημαρχείο της Νέας Ιωνίας. Οι άλλες τρεις ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν η μία στο κέντρο της πόλης και η δεύτερη στην περιοχή κοντά στο Αχιλλοπούλειο, ενώ η τέταρτη στην περιοχή προς τον Άνω Βόλο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκαίνια της ΤΟΜΥ στη Νέα Ιωνία θα κάνει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ η ημερομηνία θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Στο κτίριο των ιατρείων του ΠΕΔΥ στη Νέα Ιωνία βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις ώστε να είναι λειτουργικό, ενώ στην ΤΟΜΥ θα απασχοληθούν παθολόγος και παιδίατρος, νοσηλεύτριες, κοινωνική λειτουργός ενώ επίσης η ΤΟΜΥ θα στελεχώνεται και από διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μπακούλα, διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας των ιατρείων του ΠΕΔΥ στον Βόλο, η 5η ΥΠΕ που είναι η αρμόδια για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας προχωράει τις διαδικασίες ώστε μέχρι τέλος του μήνα να είναι όλα έτοιμα.

Κάθε ΤΟΜΥ θα έχει τέσσερις γενικούς γιατρούς, μία παιδίατρο, από δύο νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς και μία κοινωνική λειτουργό. Ο κάθε γενικός γιατρός της ΤΟΜΥ θα έχει μια αναφορά σε 2.500 κατοίκους, και εκτός από την εξέταση, τη συνταγογράφηση, θα κάνει και πρόληψη, παρέμβαση στην κοινωνία. Η αναφορά του παιδιάτρου θα είναι σε 3.000-4.000 παιδιά.

Ουσιαστικά όλη η ομάδα της κάθε ΤΟΜΥ θα κάνει πρόληψη, θα φροντίζει για το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ασθενούς και θα προχωρεί σε ευρύτερες δράσεις.

Για την ΤΟΜΥ στη Νέα Ιωνία θα υπάρχουν αρχικά δύο γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος. Η ΤΟΜΥ θα έχει δύο βάρδιες και θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Εγκύκλιος για τους οικογενειακούς γιατρούς

Στο μεταξύ, με τη συμπλήρωση αίτησης στην οποία θα αναφέρονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, θα μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου