ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο από την Εισαγγελία Βόλου η καταγγελία για ιατρικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ

στο-αρχείο-από-την-εισαγγελία-βόλου-η-κ-187198

Ανθρακες ο θησαυρός με την ανώνυμη καταγγελία για τα δήθεν επικίνδυνα απόβλητα που δεχόταν από την Τρίπολη ο ΧΥΤΑ Βόλου, που είχε γίνει τον Μάιο του 2016.

Η καταγγελία που είχε βάλει «φωτιά» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και το ΣΥΔΙΣΑ, και που είχε κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αποδείχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εισαγγελική έρευνα ότι ήταν ανυπόστατη.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία Βόλου με τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, που διενήργησαν ελέγχους, έδειξε ότι τα ιατρικά απόβλητα που δεχόταν ο ΧΥΤΑ Βόλου από την εταιρεία επεξεργασίας και αποστείρωσης επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών ANSY, ήταν αποστειρωμένα και γι’ αυτό δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, η εισαγγελική έρευνα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών, ότι η αποδοχή των αποστειρωμένων ιατρικών αποβλήτων γινόταν νόμιμα από τον ΣΥΔΙΣΑ, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βόλου.

Η δημοτική αρχή Βόλου τότε υποστήριζε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επικινδυνότητας της δημόσιας υγείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τον Αύγουστο του 2016, όμως οι αντιδράσεις που υπήρχαν είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνει στο ΣΥΔΙΣΑ διπλή πόρτα εξόδου από τον ΧΥΤΑ Βόλου, όχι μόνο στην ΑNSY αλλά και σε μία δεύτερη εταιρεία επεξεργασίας και αποστείρωσης επικίνδυνων αποβλήτων, παρά τη νόμιμη λειτουργία τους.

Η προκαταρκτική εξέταση για τα δήθεν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μπήκε λοιπόν στο αρχείο. Συνεχίζεται μόνο για το υπόλοιπο υλικό που βρέθηκε από τους Επιθεωρητές Ελέγχου, και συγκεκριμένα για σκωρία – υπολείμματα χάλυβα, τα οποία διαπιστώθηκε κατά την έρευνα ότι χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ.

Το εν λόγω υλικό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, παράλληλα όμως δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κληθούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ΣΥΔΙΣΑ στον Πταισματοδίκη Βόλου και να δώσουν καταθέσεις, καθώς η σκωρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρχει άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς χαρακτηρίζεται ως απόβλητο.

Η διοίκηση του ΣΥΔΙΣΑ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ήδη ότι κινείται προς την κατεύθυνση νομιμοποίησης, και τροποποιεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου