ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή» οι προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια

βροχή-οι-προσφυγές-στα-διοικητικά-δ-188399

«Δώρον άδωρον» τα πρόστιμα που μπαίνουν για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με τα συνδικάτα στον νομό Μαγνησίας, οι περισσότεροι εργοδότες σπεύδουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, και αφού λαμβάνουν αποφάσεις προσωρινής αναστολής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι να απασχολούν εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή

Μπορεί τα πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ να επιβάλλονται «βροχή» κατά τη διάρκεια των εφόδων που διενεργούν τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όμως σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν «παραθυράκια» νομικά, τα οποία μπορούν και αξιοποιούν οι περισσότεροι εργοδότες, με αποτέλεσμα και τα πρόστιμα να μην εισπράττονται, και αρκετές επιχειρήσεις να συνεχίζουν, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, να αυθαιρετούν μην ασφαλίζοντας ούτε κατ’ ελάχιστο το προσωπικό τους.

«Τα μόνα πρόστιμα που πληρώνονται είναι εκείνα που έχουν επιβληθεί για παραβάσεις που αφορούν στο ωράριο ή τη μη τήρηση των ρεπό, και τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από την αδήλωτη εργασία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων που επιβάλλονται πρόστιμα για ανασφάλιστους, επειδή τα ποσά είναι μεγάλα (από 9.000 μέχρι και 10.500 ευρώ) οι επιχειρήσεις ζητούν και παίρνουν αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του προστίμου», σημείωνε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωπος που έχει ασφαλή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα πρόστιμα και αν τελικά πληρώνονται ή όχι.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και στην τοπική διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ στον Βόλο, που πλέον συνεδριάζει πέντε φορές τον μήνα, οι περισσότερες ενστάσεις που έχει να εξετάσει το τελευταίο διάστημα αφορούν σε πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί μετά από ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, που βρέθηκαν να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό και υπαλλήλους που δεν ήταν δηλωμένοι στις ειδικότητες που απασχολούνται στο βιβλίο προσωπικού.

Στην πλειοψηφία τους, οι επιχειρήσεις, με τις ενστάσεις που υποβάλλουν, ζητούν να μην πληρωθεί το πρόστιμο, αφού προσκομίζουν τις αποφάσεις αναστολής από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακόμη και εάν για μία απόφαση υπάρξει αμφισημία και διαφωνία της επιτροπής, αποτελεί πάγια πρακτική το ΙΚΑ να στέλνει τη δυσμενή για το ίδιο απόφαση στα Διοικητικά Δικαστήρια, στα οποία ο εργοδότης ή ο ασφαλισμένος, για να υποστηρίξουν τη θέση τους θα πρέπει να ορίσουν δικηγόρο. Ακόμα όμως και μετά από ευνοϊκή για τους αντίδικους του ΙΚΑ απόφαση που μπορεί να βγει, το ΙΚΑ και πάλι μπορεί να την εφεσιβάλει (και συνήθως το κάνει) σε Διοικητικό Εφετείο.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του ΕΚΒ, δύο από την Επιθεώρηση Εργασίας και ένας από τον χώρο των επαγγελματιών, που ορίζεται από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ η εισήγηση για κάθε μία υπόθεση γίνεται από τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΙΚΑ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου