ΤΟΠΙΚΑ

Στο σφυρί και άλλη πρώτη κατοικία, ένα προσφυγικό σπίτι στη Ν. Ιωνία

στο-σφυρί-και-άλλη-πρώτη-κατοικία-ένα-π-188411

«Αγριεύουν» οι τράπεζες με τις οφειλές δανείων. Τραπεζικό υποκατάστημα έβγαλε χθες στο σφυρί πρώτη κατοικία, στην οποία στεγάζεται πενταμελής οικογένεια 55χρονου Βολιώτη άνεργου, για ποσό κατάσχεσης ύψους 30.000 ευρώ. Πρόκειται για τον δεύτερο αντίστοιχο πλειστηριασμό σε δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Το ακίνητο ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα με την ηλεκτρονική δημοσίευση πλειστηριασμών του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αργά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι τράπεζα και οφειλέτης βρίσκονται σε διαδικασία διακανονισμού.

Συνεχίστηκαν χθες οι διαμαρτυρίες από τα μέλη της Κίνησης Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών για την εκποίηση της λαϊκής περιουσίας. Στο Ειρηνοδικείο Βόλου χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν συνολικά εφτά πλειστηριασμοί. Ο ένας αφορούσε σε πρώτη και κύρια κατοικία 55χρονου Βολιώτη άνεργου.

Συγκεκριμένα, η εκποίηση αφορούσε σε κατοικία εμβαδού 75 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος είχε λάβει δάνειο το 2004 συνολικού ποσού 110.000 ευρώ, με το οποίο ανακαίνισε την κατοικία που είχε κληρονομήσει, και στεγάστηκε εκεί με την οικογένειά του.

Ο 55χρονος κατέβαλε κανονικά τις δόσεις του δανείου του μέχρι και το 2010, οπότε με την οικονομική κρίση η επαγγελματική του ζωή ανατράπηκε αιφνίδια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Η οικογένειά του ζει από την επιχείρηση της συζύγου του. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες απευθύνθηκε στην Τράπεζα και ζήτησε ρύθμιση, ενώ παραμένει άνεργος. Εντούτοις, η πρόταση του υποκαταστήματος για μηνιαία δόση 280 ευρώ ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ο οφειλέτης επανήλθε με αντιπρόταση, ζητώντας από την τράπεζα ρύθμιση των οφειλών με μηνιαία δόση ύψους έως 120 ευρώ. Χθες το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγινε γνωστό ότι η ρύθμιση των οφειλών του 55χρονου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αν και η ανάρτηση του πλειστηριασμού είχε πραγματοποιηθεί.

Να επισημανθεί ότι πλειστηριασμός ακινήτου πρώτης κατοικίας ματαιώθηκε και την περασμένη Τετάρτη. Τότε είχε προγραμματιστεί να εκποιηθεί κατοικία τετραμελούς οικογένειας υπηκόων Αλβανίας, και συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα τετάρτου ορόφου πολυκατοικίας στον Βόλο, εμβαδού 75 τετραγωνικών μέτρων.

Χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις προγραμματισμένες εκποιήσεις ακινήτων. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες της Κίνησης Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών δεν επέτρεψαν στους συμβολαιογράφους να εισέλθουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου και να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες. Οι υπόλοιπες εκποιήσεις αφορούσαν σε:

-Αγροτεμάχιο με βιοτεχνικό κτίριο έκτασης 7.157 τ.μ. ιδιοκτησίας.
-Αγροτεμάχιο 17.000 τ.μ. ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας.
-Κατάστημα στον Βόλο 87,32 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΠΕ.
-Αποθήκη και κατάστημα 45,22 και 74,12 τ.μ., καθώς και διώροφη και τριώροφη οικοδομή, εμβαδού 217,50 και 181,70 τ.μ. αντίστοιχα, οικόπεδο 575,75 τ.μ. με διώροφο και τριώροφο κτίριο,ιδιοκτησίας ΟΕ.
-Οικόπεδο με κτίσματα 1.268,94 τ.μ. με τέσσερα διώροφα κτίρια και έξι κατοικίες ημιτελείς, ιδιοκτησίας ιδιώτη.
-Αγροτεμάχιο έκτασης 4.163,10 τ.μ. με βιοτεχνικό κτίριο, ιδιοκτησίας ΕΕ.

Συνεχίζεται η αποχή

Στο μεταξύ, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, όπως έγινε χθες γνωστό συνεχίζει την αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η αποχή από τη διεκπεραίωση των εκποιήσεων με ηλεκτρονική τρόπο δεν θα είναι μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά επ’ αόριστον μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων. Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου διεκδικούν προστασία της κατοικίας ευάλωτων ευπαθών ομάδων, μέτρα προστασίας της διαδικασίας και διαχείριση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το δημόσιο και όχι ιδιώτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου