ΤΟΠΙΚΑ

Φύλακες «άγγελοι» διαβητικών παιδιών

φύλακες-άγγελοι-διαβητικών-παιδιώ-189736

Αγωνιώδες αίτημα προς την πολιτεία να στελεχώσει το Νοσοκομείο με διαβητολογικό ιατρείο και, αν είναι δυνατόν, με διαβητολογικό κέντρο, εκφράζουν τα 200 και πλέον μέλη της Ενωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας, παράλληλα με το αίτημα που διατυπώνεται σε πανελλαδική βάση. Οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως φύλακες άγγελοι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τη φωνή αγωνίας των δεκάδων γονέων της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, συνομιλώντας με την πρόεδρο της τοπικής Ενωσης, Αρίστης Αριστείδου, με αφορμή το μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον πεζόδρομο της Ερμού.

«Υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται με διαβήτη τύπου 1, αλλά το πρόβλημα ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμη και σε ενήλικες μέχρι και 35 ετών» ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας.

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι κάθε Νοσοκομείο και πολύ περισσότερο τα επαρχιακά, πρέπει να στελεχωθούν με διαβητολόγο, διαιτολόγο και ψυχολόγο, «γιατί ο διαβήτης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να το προσεγγίζουμε σφαιρικά. Δηλαδή, εξήγησε, εκτός από την ιατρική θεραπεία, η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στο παιδί και στην οικογένεια. Είναι μεγάλο σοκ, τόνισε, για μια οικογένεια να εμφανιστεί διαβήτης σε ένα παιδάκι».

Η κ. Αριστείδου σημείωσε ότι υπάρχει ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά το ζητούμενο είναι η στελέχωση μας ολοκληρωμένης δομής από την πολιτεία, παράλληλα δε, «η ενημέρωση της οικογένειας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Τα καθημερινά προβλήματα των γονιών παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 είναι πολλά, με κυριότερα το ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος. «Πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, και σε μια διαρκή αγωνία και πίεση, προκειμένου να διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα το σάκχαρο του παιδιού» επεσήμανε η ίδια.

«Από τη μια πλευρά, προσέθεσε, η μάνα προσπαθεί να κάνει τη σωστή νοσοκόμα, και από την άλλη πρέπει να ισορροπήσει συναισθηματικά το παιδί, και αυτό είναι πολύ δύσκολο, όπως και το ξενύχτι επίσης». Απευθυνόμενη σε όλους τους γονείς που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα στο οικογενειακό περιβάλλον και διστάζουν να το εξωτερικεύσουν, η κ. Αριστείδου τούς προέτρεψε «να έρθουν κοντά στον σύλλογο, να ενημερωθούν. Να μας στηρίξουν και να τους στηρίξουμε ψυχολογικά, αλλά και να τους ενημερώσουμε για τις επιστημονικές ημερίδες που κάνουμε και τα μαθήματα εκπαίδευσης που διοργανώνουμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου