ΤΟΠΙΚΑ

Παζάρια και στη λαϊκή. Ζητούν έκπτωση ακόμη και στο ευρώ

παζάρια-και-στη-λαϊκή-ζητούν-έκπτωση-α-189774

Υποτονική και καθοδική είναι ταυτόχρονα η κίνηση στις λαϊκές αγορές, με δεκάδες καταναλωτές να αρκούνται στα ελάχιστα, κάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις παζάρια ακόμη και για αγορές 0,50 αλλά και 1 ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους. Οι επαγγελματίες παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις, την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων αλλά και τις δραματικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα χρόνια της κρίσης στην καταναλωτική διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, καθίσταται σαφές ότι οι εορταστικές, οικογενειακές συνεστιάσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν για τους περισσότερους, με τον πρόεδρο των καλλιεργητών της περιοχής μας, που πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, Απόστολο Τσακανίκα, να υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες υποχρεώσεις των καταναλωτών, έχουν περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη».

Τα τεφτέρια είναι «πανταχού παρόντα», σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, μηδέ εξαιρουμένης της λαϊκής αγοράς, που παρουσιάζει μειωμένη κίνηση ακόμη και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λίγες μόλις μέρες πριν από τις γιορτές.

«Η πρωινή κίνηση δεν υπάρχει πλέον. Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, θα διαρκέσουν τρεις μέρες: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, προπαραμονή Χριστουγέννων, και τα χρήματα που διαθέτουν οι καταναλωτές είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τις παλιές, καλές εποχές» υπογραμμίζει ο κ. Τσακανίκας.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό των συναδέλφων του, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τα παζάρια υπήρχαν πάντοτε, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, απλά είναι πιο έντονο τώρα, για να πετύχουν ακόμη πιο χαμηλή τιμή οι καταναλωτές».

Δεκάδες συγκλονιστικές στιγμές βιώνουν καθημερινά οι επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν καλοντυμένους ανθρώπους, να πλησιάζουν διστακτικά τους πάγκους με ελάχιστα κέρματα στην τσέπη, για να αγοράσουν λίγα φρούτα και λαχανικά «ίσα – ίσα για να περάσουν τη μέρα» αναφέρει ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος προσθέτει ότι ορισμένοι αναπτύσσουν διάλογο με τους μικροπωλητές, τούς εκμυστηρεύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναπολούν τις παλιές, καλές εποχές, και διερωτώνται αν θα τις ξαναζήσουν στο μέλλον.

Το παζλ της καθημερινότητας στη λαϊκή, συνθέτει πλέον μια εικόνα εξαιρετικά δύσκολη για όλους, ενώ η ανησυχία των επαγγελματιών συνοψίζεται στη φράση «όλα τα επαγγέλματα αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες. Όχι μόνον η λαϊκή. Ολοι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, και είναι επόμενο να δημιουργείται αυτή η κατάσταση, λόγω της μείωσης των εσόδων του κόσμου».

Κάποτε οι πάγκοι γέμιζαν από κόσμο, σε αντίθεση με τη σημερινή υποτονική εικόνα, που είναι ταυτόσημη με τις πολλές υποχρεώσεις, που καθιστούν διστακτικούς και φειδωλούς, ταυτόχρονα, τους καταναλωτές, ακόμη και τώρα, λίγες μέρες πριν από τις γιορτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου