ΤΟΠΙΚΑ

Τετραπληγική έμεινε χωρίς επίδομα για δύο χρόνια!

τετραπληγική-έμεινε-χωρίς-επίδομα-γι-191262

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό. Γυναίκα με τετραπληγία έμεινε για δύο χρόνια χωρίς επίδομα από την Πρόνοια, επειδή είχε… λήξει η γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής! Η ασθενής προσέφυγε στη δικαιοσύνη, και πάλι όμως πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι να δικαιωθεί.

Ρεπορτάζ: Ελένη Χάνου

Η υπόθεση ήρθε στο φως στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής, και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται άτομα με αναπηρίες, που για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα πρέπει να περνούν από επιτροπές για να βεβαιωθεί ότι… η αναπηρία τους συνεχίζει να υφίσταται!

Ο τότε διευθυντής πρόνοιας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, διέκοψε από την 1η Ιανουαρίου 2007 τη χορήγηση επιδόματος τετραπληγικών-παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου, που χορηγούνταν στη γυναίκα από το 2002 έως το 2006. Η διακοπή αποφασίστηκε «λόγω λήξης της απαιτούμενης γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής».

Η τετραπληγική γυναίκα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το α’ τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου ανέπεμψε στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Βόλου, προκειμένου να κάνει τη γνωμάτευση.

Η αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη χρονική περίοδο 2007-2008, η ασθενής «έπασχε από σπαστική παραπάρεση σε ποσοστό 67% με παρεγκεφαλιδική αταξία και ακράτεια ούρων σε έδαφος απομυελινωτικής νόσου, επομένως ενέπιπτε στις διατάξεις του ν. 3232/2004».

Με οριστική του απόφαση, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της ασθενούς, ακύρωσε την απόφαση του τότε διευθυντή πρόνοιας, και αναγνώρισε το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος για τη διετία 2007- 2009, διάστημα κατά το οποίο η γυναίκα δεν το λάμβανε.

Η απόφαση του δικαστηρίου κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βόλου, και χθες η οικονομική επιτροπή αποφάσισε, μετά από πρόταση της νομικής υπηρεσίας, να μην ασκήσει έφεση. Αυτό σημαίνει ότι δέκα χρόνια μετά, η τετραπληγική γυναίκα δικαιώνεται και θα εισπράξει το επίδομα που στερήθηκε για δύο χρόνια.

Για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Κλείνει η δικαστική διαμάχη μεταξύ Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και Δήμου Βόλου για παλιά οφειλή του πρώην Δήμου Αισωνίας ύψους 8.318,84 ευρώ. Η οφειλή αφορά σε σύμβαση που είχε υπογραφεί από το 2008, για την εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Βόλου-Σέσκλου με επιστροφή.

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας κατέθεσε αγωγή κατά του Δήμου Βόλου -με τον οποίο συνενώθηκε ο πρώην Δήμος Αισωνίας-, διεκδικώντας το οφειλόμενο ποσό της σύμβασης, και δικαιώθηκε ενώπιον του Ειρηνοδικείου.

Με πρόταση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, αποφασίστηκε στην οικονομική επιτροπή να μην ασκηθεί έφεση, καθώς τα δημοτικά ταμεία θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου