ΤΟΠΙΚΑ

Αδυνατούν να πληρώσουν κοινόχρηστα μία στις δέκα πολυκατοικίες

αδυνατούν-να-πληρώσουν-κοινόχρηστα-μ-192653

Αγώνας δρόμου για την είσπραξη κοινοχρήστων. Μία στις δέκα πολυκατοικίες αδυνατεί να καταβάλει τους λογαριασμούς. Εν μέσω κρίσης ένοικοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι διαχειριστές πασχίζουν να διαχειριστούν τις καταστάσεις με συζήτηση και διάλογο. Όμως, κάποιες φορές τα περιθώρια εξαντλούνται. Τους κλείνουν τις πόρτες νευρικά. Άλλοι βγάζουν έξω τα σκυλιά τους για να τρομάξουν οι διαχειριστές.

Διαχειριστής πολυκατοικίας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Συνήθως μετά από δύο με τρεις μήνες καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων οι εκκρεμότητες τακτοποιούνται» είπε, ωστόσο σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα. «Εν μέσω κρίσης ο κόσμος είναι τρελαμένος. Άλλος τους φταίει και αλλού ξεσπάνε» εξήγησε.

Οι επαγγελματίες χειρίζονται τις υποθέσεις με διάλογο. «Προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα και να μη φτάνουμε στα δικαστήρια» τόνισε, δυστυχώς όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος της Δικαιοσύνης φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Το αποφασίζει, όπως εξηγεί, η πολυκατοικία σε Συνέλευση. Δεν συμβαίνει, τόνισε, συχνά. Όμως, ο ίδιος στο παρελθόν αναγκάστηκε να αφήσει τη διαχείριση πολυκατοικίας.

Μεταξύ των ιδίων των ενοίκων άλλοτε υπάρχει κλίμα κατανόησης, άλλοτε όχι. Οι οφειλέτες δεν είναι κακοπληρωτές, αλλά οικονομικά αδύναμοι τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Όταν όμως, οι διαφορές φτάνουν στα δικαστήρια, τότε παραμερίζουν τις βασικές προτεραιότητές τους και τελικά πληρώνουν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα προβλήματα αφορούν το 10% των πολυκατοικιών. Η δυσκολία στην καταβολή των κοινοχρήστων, είπε, πρωτοεμφανίστηκε το ’95, και στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε πιο αισθητή. Σήμερα, στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης, η δυσκολία είναι ακόμη εντονότερη.

Συμπεριφορές και συμπεριφορές

«Είναι κάποιοι που καταλαβαίνουν ότι έχουν μία οφειλή. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια, δίνουν τα χρήματα λίγα λίγα. Άλλοι λένε ότι δεν θα αφήσω τα παιδιά μου για τα κοινόχρηστα, ή το χειρότερο δεν πληρώνουν από επιλογή» σχολίασε από την πλευρά της άλλη επαγγελματίας.

Η διαχειρίστρια έχει συναντήσει ακόμη και επιθετικές συμπεριφορές. «Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μας κλείνουν την πόρτα νευρικά. Άλλες, μας πετούν τα σκυλιά τους έξω για να μας δαγκώσουν» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «ευτυχώς αυτά τα κρούσματα είναι λίγα».

Οι διαχειριστές συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πολυκατοικίες με χρήματα, όμως δεν γνωρίζουν μέχρι πότε θα γίνεται αυτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου