ΤΟΠΙΚΑ

Βουτιά 17χρονου Βολιώτη στα… βαθιά για να σπουδάσει Βιολογία

βουτιά-17χρονου-βολιώτη-στα-βαθιά-για-192750

Είναι φτιαγμένος από τη στόφα του πρωταθλητή. Πρωτιές στα μαθήματα, πρωτιές στον αθλητισμό… Πλέον φτιάχνει τις βαλίτσες του για Αμερική. Ο Βολιώτης Γιώργος Τζώρτζης ετοιμάζεται για βουτιά στα βαθιά, στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού: θα σπουδάσει σε ένα από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην κατηγορία Life Sciences, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου έγινε δεκτός με υποτροφία. Σε ηλικία 17 ετών, ο Γιώργος Τζώρτζης έχει πετύχει κάθε στόχο του… Επόμενος στόχος να σπουδάσει Βιολογία, και μάλιστα στο ερευνητικό κομμάτι της επιστήμης…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο πρωταθλητής της κολύμβησης από τον Βόλο, ενημερώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα ότι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Είχα κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο και έλαβα ακαδημαϊκή υποτροφία 82%. Με δέχθηκαν με βάση τους βαθμούς, κάποια τεστ και εκθέσεις», εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Γιώργος Τζώρτζης, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του τον Βόλο.

Στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, ετοιμάζεται να πετάξει για Σικάγο, όπου θα παραμείνει για τις τετραετείς σπουδές του. «Ισως αργότερα να κάνω κι ένα μεταπτυχιακό. Θα το δούμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την εξέλιξη. Πρόκειται για ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Σίγουρα στο Σικάγο η ζωή θα είναι διαφορετική. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσω ιδιαίτερες δυσκολίες. Προετοιμάστηκα άλλωστε όταν έφυγα από τον Βόλο και έμεινα μόνος μου στη Θεσσαλονίκη», λέει ο 17χρονος Βολιώτης που ακολούθησε εναλλακτική διαδρομή: αντί να δώσει πανελλαδικές για την εισαγωγή του σε σχολή της προτίμησής του, επέλεξε το Κολέγιο Ανατόλια όπου μπήκε με υποτροφία, και πλέον ετοιμάζεται να ακολουθήσει το όνειρό του στον κλάδο της ερευνητικής Βιολογίας, στο Σικάγο.

«Η Βιολογία με ενδιέφερε από μικρό. Εκεί που θα ήθελα να προσανατολιστώ είναι ο τομέας της έρευνας. Στην Αμερική, σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις τον κλάδο με τον οποίο θα ασχοληθείς στο δεύτερο έτος σπουδών. Οπότε θα γνωρίσω εκ των έσω το αντικείμενο και τις δυνατότητες που υπάρχουν και θα καταλήξω στην επιλογή μου», αναφέρει.

Η Βιολογία στο… αίμα του

Ο Γιώργος Τζώρτζης αν και μόλις 17 ετών, έχει καταφέρει να πετύχει κάθε στόχο: από το Γυμνάσιο ακόμη ήταν άριστος μαθητής. Από το 2012 έως το 2016, οπότε και φοιτούσε ως μαθητής στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και στη συνέχεια στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το όνομά του ήταν μόνιμα κάθε χρόνο στη λίστα των μαθητών που βραβεύονταν από το Υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις του σε διαγωνισμούς βιολογίας. Εφθασε μάλιστα μέχρι τους τελικούς της Πανελλήνιας Ολυμπιάδας Βιολογίας και το 2014 κρίθηκε επιλέξιμος για τα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece.

Αθλητικές διακρίσεις

Ο Βολιώτης υπότροφος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κάνει πράξη το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πέρα από τις ακαδημαϊκές του επιτυχίες, διαπρέπει στον αθλητικό στίβο. Δεκάδες τα αφιερώματα για τον Γιώργο Τζώρτζη από τις αθλητικές στήλες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Διαπρέπει στον χώρο της κολύμβησης από την ηλικία των πέντε ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη χρονιά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία 7.500 μέτρων Εφήβων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης (Ιούνιος, Βεγορίτιδα), τη 2η θέση στα 1.500 μέτρα ελεύθερο, την 3η θέση στα 800 μ. και την 4η θέση στα 400 μέτρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων που έγινε στην Πάτρα.

Το περασμένο δε Σαββατοκύριακο, στο Εθνικό κολυμβητήριο του Βόλου, όπου έγινε το Γκραν Πρι του Κυπέλλου Χριστουγέννων στην κολύμβηση, με την επίτευξη 11 πανελληνίων ρεκόρ στους αγώνες που μετείχαν περίπου 200 κολυμβητές, ο Γιώργος Τζώρτζης ήταν στην οκτάδα (5η θέση) στα 1.500m ελεύθερο – ανδρών.

Σήμερα αγωνίζεται με την ομάδα του ΠΑΟΚ και στις διεθνείς διοργανώσεις εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα, ενώ την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται και με την ομάδα του πανεπιστημίου του Σικάγο, όπου μεταβαίνει για τις σπουδές του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου