ΤΟΠΙΚΑ

Διαρκώς στο “κόκκινο” η ρύπανση στο Π.Σ. Βόλου

διαρκώς-στο-κόκκινο-η-ρύπανση-στο-π-851206

Πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας η συγκέντρωση αρχών και φορέων για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Καπούλας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωλκού κ. Φραγκίσκος Δελφός, η εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κα Καίτη Δουμπιώτη, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Πορταριάς κ. Γ. Δρόσος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πορταριάς κ. Στάθης Γιάκας, από το τοπικό συμβούλιο Άλλης Μεριάς ο κ. Απόστ. Γκαραγκούνης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σωκρ. Αναγνώστου και από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλιού Λιμεναρχείου ο κ. Ζήσης Περσουφλιώτης.
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Κ. Βολιώτη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ιστορικό των συναντήσεων, υπενθύμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία σύσκεψη στις 15-2-07 και οι οποίες είναι οι εξής:
1) Να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Π.Σ. Βόλου η οποία να προσδιορίζει και τις πηγές ρύπανσης.
2) Να γίνει επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των πολιτών.
3) Να σταλεί από τις αρχές και τους φορείς της Μαγνησίας έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για τη χρηματοδότησης των μελετών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επιδημιολογική έρευνα.
4) Να γίνει, σε σύντομο διάστημα, Ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Προτάθηκε για την οργάνωση της Ημερίδας να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή από εκπροσώπους του ΤΕΕ Μαγνησίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.
5) Εάν μέχρι το Πάσχα δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν να αρχίσουν κινητοποιήσεις.
Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι οι δύο μελέτες δεν έχουν δρομολογηθεί. Υπήρξε δήλωση από πλευράς παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μελέτη για την επισήμανση των πηγών ρύπανσης. Είπε ότι ο Βόλος βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο από πλευράς μικροσωματιδίων. Ενημέρωσε ότι στάλθηκε από τις αρχές και τους φορείς επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, με την οποία ζητείται η χρηματοδότηση των μελετών και έδωσε στους παρόντες την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην επιστολή αυτή. Η απάντηση δεν κρίνεται ικανοποιητική και το σημαντικότερο δεν μπορεί να ενοχοποιείται η Σαχάρα, η οποία είναι αδύνατο να ευθύνεται για τη ρύπανση του Βόλου 365 μέρες το χρόνο!
Τέλος ενημέρωσε για το πρόγραμμα της Ημερίδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση που οργανώνουν πολλοί φορείς της περιοχής μας και η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2007 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Ατμοσφαιρική ρύπανση-επιπτώσεις-προτάσεις»

Εισαγωγή διοργανωτών
Ερρίκος Σταπουτζής, καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας
«Αποτελέσματα μετρήσεων σωματιδίων ΡΜ10 στην περιοχή του Βόλου»
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης Δρ. Χημικός, Πρ. ΠΑΚΟΕ
«Ατμοσφαιρική ρύπανση και βιομηχανία»
Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, αν. καθηγητής ΑΠΘ (Π.Δ. 407/80)
«Ποιότητα ατμόσφαιρας στις Ελληνικές πόλεις. Η περίπτωση του Βόλου»
Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας, Αντιπρύτανης Παν/μίου Θεσσαλίας
«Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία»
Εκπρόσωποι Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ΤΕΕ (Παράρτημα Μαγνησίας) Συνδέσμου Χημικών Θεσσαλίας, Εργατικού Κέντρου Βόλου, Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας
Συζήτηση
Δευτερολογίες εισηγητών
Συμπεράσματα

Τέλος δήλωσε ότι μετά την πραγματοποίηση της Ημερίδας θα αρχίσουν κινητοποιήσεις.

Τοποθετήσεις έγιναν από τον Αντιδήμαρχο κ. Καπούλα, την κα Καίτη Δουμπιώτη, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου, τον κ. Δρόσο, τον κ. Περσουφλιώτη και τον κ. Γκαραγκούνη.
Νέα συγκέντρωση για λήψη αποφάσεων θα γίνει μετά την πραγματοποίηση της Ημερίδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου