ΤΟΠΙΚΑ

Σε ακατάλληλες συνθήκες 2 στα 10 νηπιαγωγεία στη Μαγνησία

σε-ακατάλληλες-συνθήκες-2-στα-10-νηπιαγω-194611

«Στον νομό Μαγνησίας το 20% των δημοσίων νηπιαγωγείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλα για εκπαιδευτική διαδικασία. Σε πολλά από αυτά τα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν καν αύλειοι χώροι, και η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι δύο νηπιαγωγεία εξακολουθούν να λειτουργούν σε διπλή βάρδια, πρωί-απόγευμα».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην προσχολική εκπαίδευση στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε χθες στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» στο κτίριο Παπαστράτου, η διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας, για την «προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και τις εξελίξεις και προοπτικές».

Στην ημερίδα, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι σε επίπεδο Βόλου υπάρχει έλλειψη υποδομών. «Για να έχουμε σύγχρονη, ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση, θα πρέπει να λύσουμε βασικά προβλήματα που αφορούν στην κτιριακή υποδομή των σχολείων της περιοχής μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

Η ημερίδα της ΔΟΕ, που γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων της ομοσπονδίας στις έδρες των πανεπιστημιακών παιδαγωγικών τμημάτων, πραγματοποιήθηκε με αφορμή δύο εν εξελίξει προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας: αφενός μεν την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αφετέρου τη συνένωση των τμημάτων βρεφονηπιοκόμων των ΤΕΙ με τα τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ.

Ως προς το δεύτερο, η ΔΟΕ είναι αντίθετη. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη σχεδιαζόμενη συνένωση των τμημάτων των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Θέλουμε η επιστημονική κοινότητα να εκφράσει την επιστημονική της άποψη. Το θέμα δεν είναι συνδικαλιστικό ή συντεχνιακό. Αφορά την ίδια την επιστήμη και την ίδια την κοινωνία. Σε περίπτωση που γίνουν οι συνενώσεις, θα επέλθει αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων. Οι βρεφονηπιοκόμοι έχουν πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσουν για τις ηλικίας έως 4 ετών, ενώ οι νηπιαγωγοί έχουν συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία που ως εκπαιδευτικές δομές υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης.

Ο ίδιος άφησε αιχμές ότι «μολονότι έχει εξαγγελθεί ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θεσμοθετείται, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει εφαρμοστεί».

«Χρειαζόμαστε μία παιδεία ποιότητας για όλους και αυτό αποτελεί δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναστροφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας και σε πρώτη εθνική προτεραιότητα να είναι η διετής προσχολική αγωγή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μούσιος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, που όμως τελικώς δεν έγινε, λόγω ότι η συμμετοχή ήταν μικρή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου