ΤΟΠΙΚΑ

Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

να-συνεχίσουν-τη-λειτουργία-τους-οι-φο-196145

Την απρόσκοπτη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ζητά, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, θα πρέπει να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο χρόνιο ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από την ίδρυσή τους έως το Δεκέμβριο του 2015 λειτούργησαν στα πλαίσια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και ΕΠΠΕΡΑΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Μετά τη λήξη του τελευταίου για τα έτη 2016 και 2017 καλύφθηκαν μόνο οι λειτουργικές δαπάνες από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος “Στήριξη Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών”, ενώ η λειτουργία τους στηρίχθηκε σε ετήσιες παρατάσεις για τα ανωτέρω έτη με την αιτιολογία της ολοκλήρωσης των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, της σύστασης ενός “Εθνικού Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών” και την ένταξη των ΦΔ στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020.

Το σχέδιο νόμου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης και καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦΔ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο χρονικό διάστημα 13 έως 22 Νοεμβρίου, ενώ λόγω αντικειμενικών δυσκολιών η ψήφισή του δεν δύναται πιθανότατα να ολοκληρωθεί εντός του 2017.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αναστολή της χρηματοδότησης των βασικών δαπανών των ΦΔ (μισθοδοσία προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες, δράσεις και έργα φύλαξης και προστασίας, κλπ) και κατ’ επέκταση τη διακοπή της λειτουργίας των ΦΔ στο τέλος του χρόνου (εφόσον λήγουν η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων και οι συμβάσεις του προσωπικού), εάν δεν ληφθούν άμεσα οι κατάλληλες αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα που δημιουργείται και δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες με νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση της λειτουργίας των ΦΔ μετά τις 31/12/17 (λειτουργία ΔΣ, απασχόληση υφιστάμενου προσωπικού, αναστολή κατάργησης-συγχώνευσης ΦΔ).

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί για τρίτη συνεχή χρονιά η παράταση της λειτουργίας των ΦΔ καταλήγει να τίθεται ως επείγον ζήτημα τις τελευταίες μέρες του έτους και δεν υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια από την αρμόδια κεντρική διοίκηση καμία θετική εξέλιξη ως προς την οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών από τους ΦΔ;
  2. Ποιές ενέργειες προτίθεται να υλοποιήσει το ΥΠΕΝ τις προσεχείς ημέρες, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΦΔ από 01/01/18;
  3. Πότε προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου