ΤΟΠΙΚΑ

«Στο τέλος της αξιολόγησης οι αποφάσεις για τον Ειδικό Φόρο στο κρασί»

στο-τέλος-της-αξιολόγησης-οι-αποφάσε-196716

Την ώρα που ο εθνικός αγροτικός συνεταιρισμός αμπελοοινικών προϊόντων χτυπάει «καμπανάκι», λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί ο κλάδος αφενός και αφετέρου εξαιτίας της αύξησης της παράνομης διακίνησης οίνου μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου στο κρασί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σήμερα από το Βόλο συνέδεσε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί με την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.

Σε ερώτηση του taxydromos.gr, με αφορμή τις προφορικές δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχουν γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί χωρίς όμως αντίκρισμα, ο κ. Αποστόλου σήμερα δήλωσε:

«Ο χρόνος που είχαμε βάλει για την κατάργηση του ειδικού φόρου είναι τέλος του 2017, συνδέοντας το συγκεκριμένο χρόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η δέσμευσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Η αναφορά μου είναι σαφής, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο» τόνισε λακωνικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον εθνικό αγροτικό συνεταιρισμός αμπελοοινικών προϊόντων, το εμπόριο συναλλάσσεται πλέον μόνο με οινοποιεία που διακινούν παράνομα τα προϊόντα τους «αφορολόγητα» στο ήμισυ της τιμής, έναντι της αντίστοιχης των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα πλέον να δοκιμάζεται η βιωσιμότητα των οινοποιητικών συνεταιρισμών, οι οποίοι στο σύνολο τους καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που προέρχονται από τον Ε.Φ.Κ στο κρασί και τον ΦΠΑ. Επιπλέον οι διαρκείς δεσμεύσεις ότι καταργείται ο Ε.Φ.Κ. χωρίς αυτό να έχει συμβεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους θιγόμενους συνεταιρισμούς, έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες οίνων εξ΄ αιτίας της «αναμονής» της αγοράς και των εμπόρων για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί «μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους». Η επιτροπή, δεδομένου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, ζήτησε αυτή η συνάντηση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο κ. Αποστόλου, νωρίς το πρωί απηύθυνε χαιρετισμό στη 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο Valis στην Αγριά, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΕ. Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πορεία των δράσεων που υλοποιούνται, παρά το γεγονός ότι η απορροφητικότητα δεν ξεπερνά το 29% και ανακοίνωσε την προκήρυξη δύο νέων μέτρων, των Σχεδίων Βελτίωσης με συνολικό προϋπολογισμό 316 εκατ. ευρώ και των Ομάδων Παραγωγών με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Επίσκεψη στην ΕΒΟΛ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης νωρίς το μεσημέρι επισκέφτηκε την τοπική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Νικήτα Πρίντζο, με μέλη του συνεταιρισμού και το προσωπικό της ΕΒΟΛ.

Ο κ. Αποστόλου εξήρε την τοπική συνεταιριστική οργάνωση και μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του επισήμανε: «Είναι μία μονάδα πρότυπο που δένει με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς για την κτηνοτροφία. Η κυβέρνηση δίνει βάση στην αιγοπροβατοτροφία και στην κτηνοτροφία, για αυτό και έχουμε προχωρήσει σε ρυθμίσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρα άρμεξης του γάλακτος για τη χώρα προέλευσης του κρέατος. Σ’ αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμπαραστάτες όλους όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Είμαστε σε μια γαλακτοβιομηχανία που προστατεύει τον έλληνα κτηνοτρόφο γιατί αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή, όχι μόνο από πλευράς τιμών αλλά και αγορά της παραγωγής τους.»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τέλος από την ΕΒΟΛ, αναφέρθηκε στα δάνεια των συνεταιρισμών για τα οποία η ΕΕ έχει θέσει θέμα ανάκτησης, υποστηρίζοντας πως μέσα από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι συνεταιρισμοί θα ανακουφιστούν, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως το ύψος των δανείων για τα οποία υφίσταται θέμα, δεν είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου