ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση του Προγράμματος για επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων

παράταση-του-προγράμματος-για-επενδύ-197376

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σχετικό υπόμνημα που έλαβε από το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ζητώντας την παράταση της υποβολής των ηλεκτρονικών φακέλων για τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας, “η προθεσμία που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποβολή των ηλεκτρονικών φακέλων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), για τις δράσεις, “4.2.1 και 4.2.2 του Υπομέτρου 4.2 Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020”, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου δεν εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων, δεδομένου ότι η σύνταξη των προτάσεων και η κατάρτιση των φακέλων είναι χρονοβόρες και πολυδαίδαλες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η κατάρτιση των φακέλων με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η σύνταξη των οικονομοτεχνικών μελετών και η υποβολή των ηλεκτρονικών προτάσεων απαιτούν τη συμμετοχή πλήθους στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως είναι οι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί μηχανικοί. Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη του ΣΘΕΒ η δυνατότητα πλήρους υποβολής των ηλεκτρονικών φακέλων δεν κατέστη δυνατή ούτε πριν την 17η Οκτωβρίου 2017, (αρχική ημερομηνία υποβολής προτάσεων), λόγω της παραμετροποίησης της σχετικής εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος. Το ίδιο απαγορευτική είναι και η νέα καταληκτική ημερομηνία της 31η Δεκεμβρίου 2017, καθώς συμπίπτει με την εορταστική περίοδο όπου αρκετές επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω αδειοδότησης του προσωπικού τους.

Συνεπώς, η συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έγκαιρη και ορθή σύνταξη των ηλεκτρονικών και φυσικών φακέλων δεν καθίσταται δυνατή μέσα στο εναπομείναν χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί”.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για την παράταση των συγκεκριμένων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου