ΤΟΠΙΚΑ

«Η χώρα χάνει χρόνο, η οικονομία ευκαιρίες και η νεολαία μας το μέλλον της»

η-χώρα-χάνει-χρόνο-η-οικονομία-ευκαιρ-198991

Ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2018, για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος.

Στην αρχή της εισήγησής του ο βουλευτής Μαγνησίας, απαντώντας στον ειδικό εισηγητή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Μάρδα, ανέφερε μια ρήση του αείμνηστου μεγάλου κοινοβουλευτικού άνδρα, Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος είχε πει ότι: «η στατιστική είναι σαν την καλλονή που είναι διατεθειμένη να κάνει χάρες, αρκεί να το ζητήσει κάποιος με τον κατάλληλο τρόπο». Με την αναφορά του αυτή ο βουλευτής επεσήμανε στον κ. Μάρδα ότι, η κυβέρνηση επικαλείται όποια στατιστικά στοιχεία τη βολεύουν και τα χρησιμοποιεί όπως την εξυπηρετούν.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Χρήστος Μπουκώρος, «το βασικό μέγεθος μιας οικονομίας και ενός προϋπολογισμού είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά πήρε στα χέρια της την ελληνική οικονομία που έτρεχε με ρυθμούς ύφεσης της τάξεως του 6,7% και την παρέδωσε το 2014 με ρυθμούς ανάπτυξης 0,7%. Η σημερινή κυβέρνηση, που ο βίος της πλησιάζει ήδη τα τρία χρόνια, αγωνίζεται για να πιάσει φέτος 1,4% με ύφεση τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα στοιχεία δίνουν τη γενική εικόνα και μπορούν να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα».

Στη συνέχεια ο Χρήστος Μπουκώρος, αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2018, επεσήμανε τα εξής: «Βρισκόμαστε στον τρίτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο τέταρτο δημοσιονομικό έτος. Η υπερφορολόγηση και η αναπτυξιακή καχεξία είναι τα χαρακτηριστικά όλων των προϋπολογισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ουσιαστικά αυτή η πολιτική βαθαίνει την κρίση, ακινητοποιεί την οικονομία και αιχμαλωτίζει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Η μεσαία τάξη εξοντώνεται, ενώ συγχρόνως αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς οι νεόπτωχοι. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε κανέναν από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017. Ανεργία, φτώχεια, διαρκής μείωση εισοδήματος και ποιότητας ζωής των πολιτών, υπερφορολόγηση και απαισιοδοξία αυτά φέρνει στην ελληνική κοινωνία η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει να κατανοεί την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας. Στις επιτροπές κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κύριος Υπουργός Οικονομικών έφτασε να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα! Κάνοντας μαύρο χιούμορ, ο κύριος Τσακαλώτος, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση παρουσίασε και πίνακες, διατρανώνοντας ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στη χώρα, αφού στα φορολογικά έσοδα μόλις που ξεπερνάμε το φορολογικό μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια και η μισή αλήθεια είναι, συνήθως, ένα μεγάλο ψέμα!

Την αμέσως επόμενη ημέρα ήρθαν οι εκθέσεις της EUROSTAT και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατεδαφίζοντας κυριολεκτικά τους έωλους ισχυρισμούς του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού. Είναι δυνατόν να λέμε ότι τα φορολογικά έσοδα είναι λίγο πιο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο; Για ποια κοινωνία μιλάμε; Μιλάμε για μια κοινωνία που το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα μόλις και μετά βίας καλύπτει το 67% του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για αυτό και μας αναδεικνύουν ως πρωταθλητές της υπερφορολόγησης όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Ξέχασε επίσης να μας πει ότι η μείωση του ΑΕΠ «διορθώνει» το ποσοστό των φορολογικών εσόδων και έτσι αβίαστα προκύπτει και το εξής ερώτημα: εφόσον έχουμε λογική φορολογία, κατά τους ιθύνοντες της κυβέρνησης, για ποιο λόγο οι Έλληνες φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία διετία, έχοντας εξακοντίσει στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα;

Δεν χρειάζονται, όμως, όλα αυτά τα στοιχεία για να αποδείξουμε πόσο φορολάγνοι είναι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Μέσα στο 2017, τρεις φορές δημοσίως, υπουργοί της κυβέρνησης υποσχέθηκαν την κατάργηση του φόρου στο κρασί, ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνονται έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο! Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες παραγωγούς.

Δεν πιάσατε καμία χρονιά, ούτε και το 2017, τους ρυθμούς ανάπτυξης. Είχατε εκτιμήσει ανάπτυξη 2,7% και μόλις μετά βίας, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει στο 1,4%. Προβλέπετε ανάπτυξη 2,5% για το 2018, αλλά οι προβλέψεις σας είναι εντελώς αναξιόπιστες, όπως αποδείχθηκε τα δύο προηγούμενα έτη. Δεν πιάνετε το στόχο της ανάπτυξης, ούτε το στόχο των επενδύσεων, ούτε καν το στόχο της ιδιωτικής κατανάλωσης και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η οικονομία «πάει» καλά και οι αγορές μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες.

Ο προϋπολογισμός του 2018, μέσα σε ένα περιβάλλον εξαντλητικής φορολόγησης, επιβάλλει νέους φόρους, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καταργείτε την έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, ζημιωμένοι από αυτό το μέτρο θα είναι δύο εκατομμύρια πολίτες. Μειώνετε κατά 50% το ποσό για το επίδομα θέρμανσης. Σας υπενθυμίζω απλά ότι το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και είχε διευρύνει τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους πολίτες. Προφανώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρεί ότι το επίδομα θέρμανσης το εισπράττουν εφοπλιστές και βιομήχανοι.

Επίσης, καταργείτε την έκπτωση κατά 1,5% από την παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων. Προφανώς στην κυβέρνηση θεωρείτε ότι ο Έλληνας μισθωτός είναι προνομιούχος και είπατε να του αφαιρέσετε άλλα 68 εκατομμύρια από τη νέα χρονιά. Από το νέο πετσόκομμα του ΕΚΑΣ που οδηγεί στην ουσιαστική κατάργησή του, θα στερήσετε από 140.000 μικροσυνταξιούχους, οι οποίοι προστίθενται στους υπόλοιπους 135.000 συνταξιούχους, 234 εκ. ευρώ.

Για τους αγρότες υπήρξατε ιδιαίτερα «γαλαντόμοι». Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έξι φορολογικές επιβαρύνσεις για τον αγροτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά το 2015, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις με συντελεστή 22 έως 45%. Υπερδιπλασιάσατε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Καταργήσατε την επιστροφή του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου για αγροτική χρήση. Θεσπίσατε εισφορά αλληλεγγύης από 2,2 έως 10% και επιβάλατε προκαταβολή φόρου για τους αγρότες 100%. Τρία χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έξι φορολογικές επιβαρύνσεις για τον αγροτικό κόσμο. Στήνετε τον αγροτικό κόσμο κυριολεκτικά στα έξι μέτρα!

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν το αγαπημένο θήραμα της κυβέρνησης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, ταυτόχρονα, με τα ψηφισμένα μέτρα για μείωση των συντάξεων το 2019και μείωση του αφορολόγητου το 2020, το οποίο μάλιστα θα το φέρετε εμπροσθοβαρώς από 01.01.2019.

Επιβάλετε φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Γνωρίζετε κύριοι της κυβέρνησης ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σύγκριση με όλες τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες; Σκοτώνετε καθημερινά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης, οι δεσμεύσεις προς τους νησιώτες χάθηκαν από τα μελτέμια του Αιγαίου. Θεσπίζετε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Βάζετε στην Αλόννησο που έχει σεζόν δυόμιση μήνες ΦΠΑ 24% και φιλοδοξείτε αυτή η σεζόν να επιμηκυνθεί για τρείς και τέσσερις μήνες. Πώς θα γίνει αυτό; Πού είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζατε εσείς και οι συγκυβερνώντες σας; Τις έσβησε ο αέρας του Αιγαίου;

Κομπορρημονεί η κυβέρνηση για πλεονάσματα και μερίσματα. Πλεονάσματα που είναι απόσταγμα της φορολαίλαπας και του πογκρόμ κατασχέσεων που έχετε εξαπολύσει εναντίον των πολιτών. Είστε ικανοποιημένοι; Αισθάνεστε υπερήφανοι που καθημερινά ανοίγετε το κομπόδεμα των πλέον αδύναμων πολιτών, ακόμα και για ελάχιστες οφειλές, χωρίς να τους δίνετε καμία δυνατότητα άμυνας και ρύθμισης; Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έπεσαν θύματα της ψυχρής αφαίμαξης των κατασχέσεων και άλλες 700 χιλιάδες είναι τα υποψήφια θύματα αυτής της ισοπεδωτικής πολιτικής. Σπάσατε ρεκόρ με έξι χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα!!!

Τα αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι πολύ μετρήσιμα. Οι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία 130 δισεκατομμύρια ευρώ. 50% περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με το 2014!!! Επιπλέον, 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία μόνο χρόνια. Και βεβαίως δεν μειώνετε το χρέος αλλά το αυξάνετε για το 2018 κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βαυκαλίζεστε ότι αντιμετωπίζετε την μάστιγα της ανεργίας και τη γάγγραινα της φτώχειας. Επί των δικών σας ημερών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συστήματος της ΕΡΓΑΝΗ του πρώτου δεκάμηνου του 2017, έφτασαν στο 54,39% του συνόλου των συμβάσεων. Είστε η κυβέρνηση που δημιουργείτε τη νέα γενιά των τρεις και εξήντα, των τριακοσίων εξήντα ευρώ! Αγαπάτε τόσο πολύ τους φτωχούς και τους χαμηλοαμοιβόμενους, που τους αυξάνετε με γοργούς ρυθμούς. Φωνάζατε μισή δουλειά, μισή ζωή στους δρόμους και πλέον την κάνατε τη μισή δουλειά ούτε το ¼ σε σχέση με άλλες εποχές.

Και επειδή η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα μερίσματα και τα συσσίτια, θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα. Μία τετραμελής οικογένεια, που πληροί τις προϋποθέσεις για το μέρισμα, θα λάβει 520€. Η ίδια αυτή οικογένεια, με τη διπλή μείωση του αφορολόγητου, θα πληρώσει 650€ περισσότερο φόρο και θα χάσει περίπου 600€-700€ από τη μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Δηλαδή, τι κάνει η κυβέρνηση; Τους δίνει 500€ και τους παίρνει την ίδια στιγμή 1300€!

Υπάρχει λύση, όμως, κυρίες και κύριοι. Και η μόνη λύση είναι να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προκαλέσετε πολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα χάνει ευκαιρίες. Η χώρα χάνει χρόνο. Οι νέοι μας χάνουν το μέλλον τους.

Αν συνεχίσετε έτσι και επιμείνετε στη διατήρηση της εξουσίας, θα γραφτείτε με μελανά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν ξεκίνησε επί των ημερών σας. Στο τέλος, τέλος, αφού ισχυρίζεστε ότι η οικονομία πάει καλά κι ότι έχετε πλεονάσματα, ελάτε λοιπόν στον ελληνικό λαό. Τρία χρόνια κυβερνάτε, περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης. Πάμε στον ελληνικό λαό να μετρήσουμε εκεί τα εκλογικά σας πλεονάσματα» κατέληξε ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου