ΤΟΠΙΚΑ

Πράξεις Αποστόλων και… αποστολών

πράξεις-αποστόλων-και-αποστολών-851206

Αληθώς λέγω Υμίν, ουδεμία διαφορά ανάμεσα στο πώς έκανε τα δρομολόγιά του ο Απόστολος των Εθνών και το πώς προσκυνούν την πορεία του οι σημερινοί ηγούμενοι της Εκκλησίας που θεμελίωσε. Ορίστε και οι περιγραφές από τις Πράξεις των Αποστόλων με τη μετάφραση κάθε εδαφίου σε παρένθεση:

Μετά δε ταύτα χωρισθείς ο Παύλος εκ των Αθηνών ήλθεν εις Κόρινθον. 2 και ευρών τινά Ιουδαίον ονόματι Ακύλαν, Ποντικόν τω γένει, προσφάτως εληλυθότα από της Ιταλίας, και Πρίσκιλλαν γυναίκα αυτού, …προσήλθεν αυτοίς, 3 και διά το ομότεχνον είναι έμεινε παρ’ αυτοίς και ειργάζετο. ήσαν γαρ σκηνοποιοί τη τέχνη
(Μετά από αυτά αναχώρησε ο Παύλος από την Αθήνα και ήρθε στην Κόρινθο. 2 Και βρήκε κάποιον Ιουδαίο με το όνομα Ακύλας, Πόντιο στο γένος, που είχε έρθει πρόσφατα από την Ιταλία, και την Πρίσκιλλα τη γυναίκα του, …και προσήλθε σ’ αυτούς. 3 Και επειδή ήταν ομότεχνος, έμενε κοντά τους και εργαζόταν. γιατί ήταν σκηνοποιοί στην τέχνη).

. Παρεκάλει ο Παύλος απαντάς μεταλαβείν τροφής λέγων; Τεσσαρεσκαιδεκάτην σήμερον ημέραν προσδοκώντες άσιτοι διατελείτε, μηδέν προσλαβόμενοι. 34…35 ειπών δε ταύτα και λαβών άρτον ευχαρίστησε τω Θεώ ενώπιον πάντων, και κλάσας ήρξατο εσθίειν.
(33, Ο Παύλος τους παρακαλούσε όλους να λάβουν τροφή, λέγοντας: “Σήμερα είναι η δέκατη τέταρτη ημέρα που νηστικοί διατελείτε σε αναμονή, και τίποτα δε λάβατε. …. 35 Και αφού είπε αυτά και έλαβε άρτο, ευχαρίστησε το Θεό μπροστά σε όλους και έκοψε με τα χέρια και άρχισε να τρώει).

Και ένα εδάφιο… εκσυγχρονιστικό.
Αποπλεύσαντος δε του «Θαλασσίου Αδάμαντος» ηνεώχθησαν αι τράπεζαι , έμφορτοι ποικίλων εδεσμάτων εν οις οψάρια παρεσκευασμένα κατά τα ειωθότα των Σπετσών και οβελίαι αμνών τε και μόσχων σιτευτών, συνοδεία καθεδρών εξ ωών οξυρρύγχων πεπληρωμένων, ίνα πληρωθεί το ρηθέν έσεσθε ώσπερ τα πετεινά του ουρανού, -ου μην, ου διά τους περιπλέοντας αλλ΄ επί τοις ανέργοις, τοις αστέγοις και άλλοις των ελαχίστων αδελφών Του.

Χρειάζεται μετάφραση για την σφυρίδα αλά σπετσιώτα ή τα καναπεδάκια με χαβιάρι; Η μήπως κανένα φραγγέλιο «ότι τον Οίκον του πατρός Του», …τουριστικόνγραφείον εποιήσαντο;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου