ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάμεστη αίθουσα η βράβευση του Νικόλα Δεληγεώργη

σε-κατάμεστη-αίθουσα-η-βράβευση-του-νι-202372

Από την Ενωση Χριστιανών Επιστημόνων

Στην αίθουσα του Ηλίου Μέλαθρον του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Δεληγεώργη, μέσα στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιεί το Ιδρυμα κάθε χρόνο, η Ενωση Χριστιανών Επιστημόνων με ομόφωνη απόφαση είχε την ευγενή πρωτοβουλία να προβεί στην βράβευση του Νικόλα Δεληγεώργη, πολιτικού μηχανικού, Διδάκτορος Υδραυλικής, τ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Padova, Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Δεληγεώργη.

Στην κατάμεστη αίθουσα, στην οποία υπήρχε έκθεση ζωγραφικής, προσήλθαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της τελετής και αναφέρθηκε εν ολίγοις στην προσωπικότητα, στην επιστημονική και στην κοινωνική προσφορά του Νικόλα Δεληγεώργη και του Ιδρύματος.

Η πρόεδρος της Ε.Χ.Ε. κα Βασιλική Τέα, εκπαιδευτικός, τ. Σχολική Σύμβουλος και περιφερειακή διευθύντρια, με σύντομη αναφορά έπλεξε το εγκώμιο του βραβευόμενου και του επέδωσε τιμητική πλακέτα για το έργο, το ήθος και την επιστημονική προσφορά του.

Κατόπιν μίλησε η αντιπρόεδρος της Ε.Χ.Ε. κα Ευρυδίκη Βεργή, καθηγήτρια φιλόλογος, η οποία τόνισε ότι ο Νικόλας Δεληγεώργης αποτελεί υπόδειγμα ήθους και ευγένειας, πρότυπο αλληλεγγύης και προσφοράς με οξυμένο το αίσθημα της φιλευσπλαχνίας προς τον συνάνθρωπο. Είναι ένας άοκνος εργάτης που σμιλεύει με αυταπάρνηση το καλό του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιστημονική και πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του τιμώμενου, όπως στην Padova, την επιστημονική απασχόληση ως μελετητή σε διεθνείς εταιρείες και την ενασχόλησή του ως ερευνητή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Padova. Κατόπιν αναφέρθηκε στη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, όπου σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς εκπόνησε μελέτες στατικής και υδραυλικής, και την πανεπιστημιακή του ενασχόληση ως επιμελητή της Υδραυλικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα το 1966 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών Δημοσίων Εργων, με πτυχίο Δ’ τάξεως του Υπουργείου Συντονισμού, και για μία τριακονταετία εκπόνησε μελέτες δημοσίων έργων, όπως υδραυλικές, υδρεύσεων και αποχετεύσεων πόλεων, αρδευτικές, αντιπλημμυρικές, οικοδομικές, πολεοδομικές, εδαφοτεχνικές, τοπογραφικές, συγκοινωνιακές. Προίστατο του Γραφείου στο οποίο είχε συνεργάτες μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, γεωπόνους, γεωλόγους, οικονομολόγους κ.ά.

Στην αντιφώνησή του ο Νικόλας Δεληγεώργης είπε: «Επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Ενωση Χριστιανών Επιστημόνων, το Διοικητικό της Συμβούλιο, που πήρε την απόφαση να με τιμήσει για την επιστημονική μου επίδοση και την κοινωνική μου προσφορά.

Αυτή η βράβευση είναι συνέχεια βραβεύσεων που μου έχουν γίνει εδώ στον Βόλο από τους δημάρχου Βόλου Κυριάκο Μήτρου και Αλέκο Βούλγαρη, τον Κ. Μπαγιάτη Πρύτανη Π.Θ., τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο που μου απένειμε την Ανώτατη Διάκριση της Μητρόπολης, τον Χρυσό Σταυρό, τους οποίους και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Επιθυμία μου ήταν αυτή η βράβευση, όπως και οι προηγούμενες να γίνει χωρίς προδημοσιεύσεις στις εφημερίδες και τυμπανοκρουσίες, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι επιθυμώ να προβληθώ.

Μου έρχονται στη μνήμη βραβεύσεις που μου έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Padova κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και τη μετέπειτα πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τιμή που μου έκανε ο κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Padova, όταν μετά την εξέτασή του στο μάθημα της Στατικής, σηκώθηκε όρθιος από την έδρα και απευθύνθηκε προς το αμφιθέατρο λέγοντας: Ο νέος αυτός μου φέρνει στη μνήμη το πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, τον συγχαίρω και του απονέμω το «Αριστείον», λέξη που την είπε στα ελληνικά και ακολούθησε χειροκρότημα.

Επίσης, μου έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου όταν ως καθηγητής πανεπιστημιακού φροντιστηρίου ανέλαβα έναν φοιτητή και τον πέρασα στο μάθημα της Στατικής στο οποίο ήταν καθηλωμένος για πέντε χρόνια και μου είπε ότι ήταν στο όριο της αυτοκτονίας.

Μετά μου ζήτησε τη φωτογραφία μου την οποία τοποθέτησε στο εικόνισμα. Από την επιστημονική μου σταδιοδρομία ως μελετητής Δημοσίων Εργων, διακρίνω δύο σημαντικά επιστημονικά έργα: τη Μελέτη Αποχέτευσης της πόλης Λάρισας, όπου λόγω της επιπέδου μορφής ήταν δύσκολη η ροή Υδάτων, και όμως η Λάρισα δεν πλημμύρισε ποτέ. Επίσης, η συλλογή της υποθαλάσσιας πηγής στο Αστρος Κυνουρίας, όπου αρδεύονταν ένας οπωρώνας 60.000 στρεμμάτων ήταν κατάκτησή μου με τη βοήθεια του καθηγητή Υδρογεωλόγου της Χαϊδελβέργης».

Τέλος, για την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του Νικόλα Δεληγεώργη μίλησε ο Γεώργιος Μουλάς, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο Σάκης Κοκκίνης, δικηγόρος ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Astra, ο πρόεδρος του ΟΛΒ, ο Αργύρης Κοπάνας, περιφερειακός σύμβουλος, ο Απόστολος Ζαρκάδας -Βεργής αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο Στυλιανός Διαμαντίδης γενικός γραμματέας του Δήμου Βόλου, ο Τέλης Δουλόπουλος δημοτικός σύμβουλος, ο Θεόδωρος Κουτσούκος μηχανολόγος μηχανικός, ταμίας της Ε.Χ.Ε., ο Αλέκος Βούλγαρης τ. Δήμαρχος Βόλου, η Γεωργία Μποντού -Τοκαλή τ. Αντιδήμαρχος Βόλου και η πολιτευτής Ελενα Αντωνοπούλου.

Το Δ.Σ. της Ενωσης Χριστιανών Επιστημόνων (Ε.Χ.Ε.)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου